Κακά τα ψέματα – δεν είναι εύκολο να διατηρείς θετική διάθεση στην καθημερινότητά σου. Για πολλούς από μας, το να σκεφτόμαστε θετικά αποτελεί πραγματικά πρόκληση, που απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία.

Παρότι αυτό είναι αλήθεια, όταν η θετική διάθεση μετατραπεί σε μια σειρά από αγχωτικά «πρέπει», τότε το κυνήγι της μπορεί να αποδειχτεί κι αυτό εξίσου αποθαρρυντικό.

Δεν χρειάζεται όμως να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Το μυστικό για θετική διάθεση κρύβεται σε μερικές σχετικά απλές τεχνικές. Ανακαλύψτε τες παρακάτω και ξεκινήστε σωστά τη νέα χρονιά!

 Γεγονός

  1. Άλλο Σκέψη, Άλλο Γεγονός!

Το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση ενός πραγματικά θετικού τρόπου σκέψης είναι να ξεριζώνετε τις όποιες αρνητικές σκέψεις για τον ίδιο σας τον εαυτό όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όσο περισσότερο εμμένετε σε τοξική αυτοκριτική, τόσο περισσότερο ριζώνουν και δυναμώνουν στη σκέψη σας. Πώς γίνεται, όμως αυτό;

Να θυμάστε το εξής: οι περισσότερες αρνητικές σκέψεις είναι αυτό ακριβώς: σκέψεις, όχι γεγονότα.

Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να καλλιεργεί αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις, κάντε το εξής:

  • πάρτε ένα σημειωματάριο ή το ημερολόγιό σας και καταγράψτε τις σκέψεις σας. Το γράψιμο θα σας αναγκάσει να σταματήσετε και να δείτε πιο αντικειμενικά τις σκέψεις σας, καθώς και να τις αξιολογήσετε πιο ισορροπημένα·
  • διαβάστε ξανά την κάθε σκέψη κι αναρωτηθείτε: ποιες από αυτές αποτελούν αναμφισβήτητα γεγονότα και ποιες είναι απλά… σκέψεις; Αν σε κάτι που έχετε γράψει υπάρχουν δίπλα λέξεις όπως: ποτέ, πάντα, χειρότερα, αδύνατον, τότε πιθανότατα αποτελούν απλά σκέψεις, όχι γεγονότα.

Παράδειγμα, όντως πάντα μένετε μόνη ή μόνος; Όλοι σας προδίδουν; Ποτέ δεν μπορείτε να καταφέρετε το τάδε πράγμα;

Σύντομα θα δείτε πως, αν το καλοσκεφτείτε, αυτό που σας τριβελίζει το μυαλό δεν είναι παρά μια κραυγαλέα υπερβολή. Ίσως επίσης καταλάβετε πως το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσετε λίγη βοήθεια από κάποιον, κι έτσι να διευκολύνετε κάπως τον εαυτό σας.

Εξάλλου, τα προβλήματά μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που λύνονται κι αυτά που δεν λύνονται. Αυτά που λύνονται δεν απαιτούν ιδιαίτερη στενοχώρια και απαισιοδοξία, γιατί υπάρχει τρόπος να λυθούν – το μόνο που χρειάζεται να είναι να ανακαλύψετε το πώς.

Όσο για αυτά που δεν λύνονται, ό,τι και να κάνετε, όσο και να προσπαθήσετε, δεν πρόκειται να λυθούν – οπότε γιατί να στενοχωριέστε;

 θετικό στην Όλη Κατάσταση

  1. Βρείτε κάτι θετικό στην Όλη Κατάσταση

Μόλις καταφέρετε και ισορροπήσετε με τον παραπάνω τρόπο την σκέψη σας, ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα: εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να μάθει να επικεντρώνετε στα θετικά.

Αυτό, φυσικά, δεν έρχεται από μόνο του – τουλάχιστον όχι στην αρχή· χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αλλά δεν είναι δα και πολύ δύσκολο. Δείτε το σαν ένα παιχνίδι, σαν να ψάχνετε ένα όμορφο πετράδι ανάμεσα σε χαλίκια.

Τι πρέπει να κάνετε; Σκεφτείτε τη μέρα ή την κατάσταση που σας ενοχλεί και σας αποθαρρύνει, και προσπαθήστε να βρείτε κάτι θετικό σε αυτήν, όσο μικρό κι αν είναι.

Σύντομα θα διαπιστώσετε πως σε κάθε αρνητική κατάσταση, υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως η ανάδειξη μιας καλής ιδιότητας του χαρακτήρα σας, η στήριξη ενός φίλου, η ευκαιρία που σας παρουσιάζεται να αποδείξετε κάτι, και ούτως καθεξής. 

Μόλις εντοπίσετε κάτι θετικό, κάθε φορά που η σκέψη σας γυρίσει στην αρνητική πλευρά του ζητήματος, στρέψτε την προσοχή στη θετική της πτυχή. Αντικαταστήστε δηλαδή το απαισιόδοξο με το αισιόδοξο, το κακό με το καλό. 

Αν το κάνετε αυτό με συνέπεια, θα δείτε ότι σύντομα θα σας γίνει συνήθεια και θα αντιμετωπίζετε την κάθε κατάσταση με πολύ καλύτερη διάθεση και λιγότερο αρνητισμό.

 Ευγνωμοσύνης

  1. Καλλιεργήστε ένα Αίσθημα Ευγνωμοσύνης

Το τρίτο μυστικό για καλή διάθεση είναι η καλλιέργεια ευγνωμοσύνης. Αναρωτηθείτε:

  • Εκτιμώ πραγματικά τα καλά στοιχεία της ζωής μου;
  • Αναγνωρίζω ότι έχω ή απολαμβάνω πράγματα που άλλοι άνθρωποι στερούνται και ονειρεύονται;
  • Είμαι ευγνώμων για αυτά ή τα θεωρώ δεδομένα;

Καλλιεργώντας στάση ευγνωμοσύνης, θα διαπιστώσετε ότι καταπολεμάτε το στρες. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες μελέτες, η καλλιέργεια ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει τις ορμόνες που προκαλούν άγχος, όπως η κορτιζόλη, σε ποσοστό ως και 23%.


Αυτό ήταν! Ναι, είναι τόσο απλό! Η υιοθέτηση ενός θετικού τρόπου σκέψης είναι εφικτή, αρκεί να αξιοποιήσετε με συνέπεια τις παραπάνω απλές τακτικές. Συνδυάστε τες με ήπια, τακτική άσκηση και καλή διατροφή και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us