Στη φετινή ετήσια συνέλευση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών, επιστήμονες μοιράστηκαν με συναδέλφους τους σπουδαία ευρήματα σχετικά με την επίδραση που έχει το κολύμπι σε θαλασσινό νερό στο μικροβίωμα του ανθρωπίνου δέρματος.

Με τον όρο «μικροβίωμα» αναφερόμαστε σε ένα αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο δέρμα, περιλαμβανομένων ευεργετικών βακτηρίων και μικροβίων. Είναι ενδιαφέρον πως το δερματικό μας μικροβίωμα είναι σαν το δακτυλικό μας αποτύπωμα: είναι μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο, καλύπτοντας κάθε εκατοστό του δέρματός μας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο βασίστηκαν στη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξέταση δερματικού μικροβιώματος αφότου κολύμπησαν σε θαλασσινό νερό. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων εξέπληξαν τους ερευνητές. Παρότι το νερό στο οποίο κολύμπησαν οι συμμετέχοντες ήταν εξαιρετικά καθαρό, το μικροβίωμα όλων ανεξαρτήτως των συμμετεχόντων είχε αλλάξει. Συγκεκριμένα, στο δέρμα των συμμετεχόντων εντοπίστηκαν οργανισμοί που ήταν παρόντες στο νερό ως και 24 ώρες μετά το κολύμπι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, αν υπάρχουν παθογόνοι οργανισμοί στο νερό που κολυμπάτε, θα βρίσκονται πάνω σας για τουλάχιστον 24 ώρες, όπως εξήγησε η Marisa Chattman Nielsen, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της California και επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει συσχετισμούς μεταξύ της κολύμβησης στη θάλασσα και διαφόρων μολύνσεων, εν μέρει λόγω της κακής ποιότητας νερού σε ορισμένες παραλίες από εναπόθεση λυμάτων ή καταρροή όμβριων υδάτων. Άλλες μελέτες ανακάλυψαν επίσης ότι αλλαγές στο μικροβίωμα  του δέρματος μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές σε συγκεκριμένες μολύνσεις.  

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι συμμετείχαν ως κολυμβητές στην έρευνα, εννέα στον αριθμό, δεν χρησιμοποίησαν κάποιο αντηλιακό, δεν είχαν καταναλώσει αντιβιοτικά τους περασμένους έξι μήνες και είχαν κάνει ντους τουλάχιστον 12 ώρες προτού κολυμπήσουν στη θάλασσα.

Μετά το κολύμπι, κι ενώ πριν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αρκετά διαφορετικό δερματικό μικροβίωμα, στη συνέχεια το μικροβίωμά τους είχε πάρα πολλές ομοιότητες. Περίπου έξι ώρες μετά το κολύμπι, το μικροβίωμα του καθενός άρχισε να επανέρχεται στην πρότερή του κατάσταση.

Η έρευνα κατέδειξε πως το νερό της θάλασσας όχι μόνο ξεπλένει μικροοργανισμούς από το δέρμα μας, αλλά και συσσωρεύει άλλους πάνω σε αυτό.

 

Κολύμπι στη Θάλασσα – Υπάρχει Κίνδυνος για την Υγεία μας;

Παρότι είναι πλέον βέβαιο ότι το κολύμπι στη θάλασσα αλλάζει το δερματικό μας μικροβίωμα, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι μικροοργανισμοί που ενυπάρχουν στο νερό δεν αποτελούν κίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν, όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε ακόμη καλύτερα τον οργανισμό μας.

Πρώτον, είναι πολύ σημαντικό να κολυμπάμε αποκλειστικά σε παραλίες με μπλε σημαία, οι οποίες έχουν ελεγχθεί για την ποιότητα του νερού τους και είναι απαλλαγμένες από παράνομες εκβολές λυμάτων και άλλων υγρών και στερεών αποβλήτων.  Παραλίες που δέχονται λύματα ενδέχεται να περιέχουν οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα, στο δέρμα, τα αυτιά, τα μάτια και το αναπνευστικό μας σύστημα.

Δεύτερον, αν έχετε κάποια ανοιχτή πληγή αποφύγετε το κολύμπι ώσπου να σχηματιστεί το ινώδες στο πάνω μέρος. Αν έχετε κάνει πρόσφατα χειρουργείο, ρωτήστε τον γιατρό που σας παρακολουθεί πότε είναι κατάλληλο να κάνετε την πρώτη σας βουτιά. Αν παίρνετε επίσης κάποιου είδους ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, καλό είναι να αποφύγετε το νερό ώσπου να το συστήσει ξανά ο γιατρός σας. 

Κρατήστε, επίσης τα μάτια σας ανοιχτά για οποιεσδήποτε ενδείξεις μόλυνσης, σκουπίδια στις ακτές, φουσκάλες σε μεγάλη έκταση στην επιφάνεια του νερού κτλ.

Το νερό της θάλασσας δεν πρέπει να μας φοβίζει· το αντίθετο, είναι πολύ ευεργετικό τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχοσυναισθηματική μας υγεία. Όντας προσεκτικοί και τηρώντας κάποιες πολύ απλές οδηγίες, όπως αυτές που προαναφέραμε, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε το κολύμπι με τους φίλους και την οικογένειά μας στα υπέροχα νερά της Μεσογείου!

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us