Θέλετε να μεγαλώσετε το παιδί σας έτσι ώστε να αναπτύξει θετική σκέψη ως ενήλικας; Δεν υπάρχει καλύτερος στόχος από αυτόν, καθώς ένας άνθρωπος που βλέπει πάντα τη φωτεινή πλευρά της ζωής μπορεί να αντιμετωπίζει καλύτερα τις δυσκολίες και τις αναποδιές που θα έρθουν μπροστά του. 

Τώρα λοιπόν που ο χαρακτήρας του παιδιού σας είναι ακόμα εύπλαστος είναι καιρός να αναλάβετε δράση και να το βοηθήσετε να αναπτύξει έναν αισιόδοξο χαρακτήρα, ένα από τα πολυτιμότερα εφόδια στη ζωή του. 

Ας δούμε 6 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμβάλλετε ως γονείς στη διαμόρφωση του αισιόδοξου χαρακτήρα του παιδιού σας 

  1. Παράπονα Στοπ

Μπορεί να αντιμετωπίζετε τις συνέπειες μιας κακής ημέρας στην εργασία σας, ή μπορεί να αργήσατε για το σχολικό. Όλοι έχουν κακές ημέρες, αντισταθείτε όμως στην παρόρμηση να αρχίσετε να γκρινιάζετε και να εκφράζετε αρνητικά σχόλια μπροστά στα παιδιά σας.  

Τα παιδιά είναι πραγματικά σφουγγάρια και μιμούνται με απίστευτη ακρίβεια όσα βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν. 

Αν, λοιπόν, πιάνετε τον εαυτό σας να μιλά συχνά αρνητικά, σταματήστε το. Εστιάστε σε θετικά πράγματα και μιλήστε για αυτά στα παιδιά σας με ενθουσιασμό. Θα δείτε ότι και η δική σας διάθεση θα γίνει καλύτερη, και τα παιδιά σας θα μάθουν να εκτιμούν, και να προσέχουν περισσότερο τη θετική πλευρά της ζωής. 

anatheste tous ergasies

  1. Αναθέστε τους Εργασίες που Μπορούν να Διεκπεραιώσουν

Σκεφτείτε τον εαυτό σας στην εργασία σας. Δεν νιώθετε περήφανοι όταν διεκπεραιώνετε ένα έργο ή ένα project πάρα πολύ καλά; Δεν τονώνεται η αυτοπεποίθησή σας, έχοντας επιπλέον κίνητρο να γίνετε καλύτεροι; 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά σας. Μπορείτε να τους αναθέτετε εργασίες και δουλειές του σπιτιού που μπορούν να κάνουν ανάλογα με την ηλικία τους. Όταν τις διεκπεραιώνουν, μπορείτε, φυσικά, να τα επιβραβεύετε, αλλά και μόνο το γεγονός ότι έκαναν κάτι καλά θα τα κάνει να νιώθουν περήφανα και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους. 

Εννοείται πως είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με την επιβράβευση, γιατί διαφορετικά θα χάσει το νόημά της. 

riskari

  1. Αφήστε το να “Ρισκάρει” σε Λογικό Βαθμό

Είναι απολύτως λογικό να μην θέλετε το παιδί σας να πληγωθεί ή να χτυπήσει, αν όμως είστε άγρυπνος φρουρός δίπλα του, εμποδίζοντάς το να δοκιμάσει νέα πράγματα από φόβο μη χτυπήσει, όπως για παράδειγμα να οδηγήσει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες ή να κάνει μονόζυγο στην παιδική χαρά με τους φίλους του, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν του κάνετε καλό. 

Δώστε του ελεγχόμενη ελευθερία, όσο πρέπει για την ηλικία του, αφήστε το, να “ρισκάρει” λίγο σαν να λέγαμε, και όσο μεγαλώνει και βλέπετε ότι μαθαίνει να παίρνει λογικές αποφάσεις υπολογίζοντας τις συνέπειες, δίνετε όλο και περισσότερη ελευθερία. 

Τότε το παιδί σας θα μάθει να μην φοβάται τη ζωή, αλλά να λέει γεμάτο αυτοπεποίθηση: «Τα κατάφερα!» 

  1. Μάθετέ το να Υπερασπίζεται τον Εαυτό του Όταν Χρειαστεί

Δυστυχώς, η γη δεν κατοικείται από αγγέλους και τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο σκληρά. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι το παιδί σας θα έρθει αντιμέτωπο με απαράδεκτες συμπεριφορές στο σχολείο, όπως η κοροϊδία και το bullying

Όταν ξεσπάσει ένα τέτοιο περιστατικό, αξιολογήστε τη σοβαρότητά του και, αντί να βιαστείτε να επέμβετε, αφήστε το παιδί σας να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα. 

Κάντε πρόβες μαζί για το τι μπορεί να απαντήσει την επόμενη φορά που θα συμβεί. 

Είναι πιθανόν το άλλο παιδί να ανταποκριθεί και να ζητήσει συγνώμη. Η αισιοδοξία άλλωστε προστάζει να σκεφτόμαστε θετικά. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε προσθέσει πολλούς πόντους στην αξιοπρέπεια και στην αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. 

Φυσικά, αν το πρόβλημα παραμείνει, πρέπει να λάβετε πιο δραστικά μέτρα, αλλά και πάλι, το παιδί σας θα έχει κάνει ήδη την προσπάθειά του. 

epitixia

  1. Βοηθήστε το να δει την Αποτυχία ως σκαλοπάτι για την Επιτυχία 

Καθώς το παιδί σας θα μαθαίνει ένα σωρό νέα πράγματα, θα έρθει αντιμέτωπο με την αποτυχία. Αν γυρίσει σπίτι με απόλυτες δηλώσεις όπως «Δεν θα καταφέρω ποτέ να βάλω γκολ» ή «Δεν είμαι έξυπνος σαν τα άλλα παιδιά», προσπαθήστε να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης του. 

Πώς θα το κάνετε αυτό; Μιλήστε του λογικά, εξηγώντας πως χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να αποκτήσεις μια δεξιότητα και να γίνεις καλός σε κάτι. Μπορείτε να του φέρετε ως παράδειγμα μια άλλη δεξιότητα που κατέκτησε με τον χρόνο, όπως το να μάθει να γράφει. 

  1. Να Είστε Αισιόδοξοι με Ρεαλιστικό Τρόπο

Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα που χρειάζονται χρόνο και ιδιαίτερο χειρισμό, για παράδειγμα η απουσία φίλων στη ζωή ενός παιδιού έπειτα από μια μετακόμιση. 

Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις, πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα της κενής αισιοδοξίας. Δεν βοηθάμε, δηλαδή, το παιδί μας λέγοντας ότι «Όλα θα πάνε καλά», την στιγμή που δεν πάνε καλά. 

Αντιθέτως, μιλήστε ανοιχτά με το παιδί σας, βρείτε την πηγή του προβλήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι φιλίες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και το παιδί σας μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα για να γνωρίσει νέα άτομα.  

Έτσι θα μάθετε το παιδί να αναλύει μια προβληματική κατάσταση και να κάνει θετικές ενέργειες για να την αντιμετωπίσει, αντί να αφήνει να τον κατακλύζουν αισθήματα απογοήτευσης. 

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us