#ΜένουμεΣπίτι ημέρα…; Ναι, είναι πολύ πιθανόν να έχεις το μέτρημα μετά από τόσο καιρό αλλά πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή!

Αναπόφευκτα, ο υποχρεωτικός περιορισμός στο σπίτι είναι από μόνος τους δύσκολα διαχειρίσιμος και πόσο μάλλον όταν πλέον χρειάζεται να συγκατοικήσεις για περισσότερες ώρες με τα μέλη της οικογένειας στον ίδιο χώρο.

Όταν έχεις συνηθίσει σε μια ρουτίνα, τότε η οποιαδήποτε ξαφνική διατάραξή της προκαλεί εκνευρισμό, ειδικά όταν αυτή η αλλαγή έχει επιβληθεί. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ο κατ’οίκον περιορισμός, πριν αφήσεις το αίσθημα του εκνευρισμού να σε κυριεύσει, θυμήσου:

oikogenia

  1. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό

Δεν είσαι μόνος στη δυσκολία σου. Μέσα στο ίδιο σπίτι συνυπάρχεις με άλλα μέλη της οικογένειάς σου. Τόσο ο σύντροφος όσο και τα παιδιά σου ζορίζονται αυτό το διάστημα και καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτή την καινούρια πραγματικότητα. Το να δημιουργηθούν εντάσεις είναι αναμενόμενο και συχνά οι άνθρωποι ξεσπάμε στους κοντινούς μας ανθρώπους.

Το αντίδοτο στην ένταση είναι η κατανόηση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμάσαι αλλά και να αποδεχτείς ότι θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα είστε καλά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως, είναι στο χέρι σου να τις διαχειριστείς όσο καλύτερα γίνεται – με τη βοήθεια και των γύρω σου.

  1. Δεν είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη διάθεση του σπιτιού

Διανύοντας μια κατάσταση αβεβαιότητας, είναι λογικό η γενική διάθεση και “ενέργεια” του σπιτιού να είναι φορτισμένη. Όσο σημαντικό είναι να προσπαθείς να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου, άλλο τόσο είναι να καταφέρεις να ακούς και τις σκέψεις ή την γκρίνια των υπολοίπων.

Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να αποφύγουμε ή να κρύψουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα σε μία άνιση μάχη ενάντια στον εαυτό μας. Σε μία δύσκολη συνθήκη είναι πολύ πιθανόν να εκνευριστούμε, να ανησυχήσουμε, να φοβηθούμε ή να απελπιστούμε. Μέσα από ειλικρινή και ουσιαστική επικοινωνία μπορείτε να σκεφτείτε συλλογικά για το πως θα καταφέρετε να κάνετε αυτή τη μεταβατική περίοδο όσο πιο ανώδυνη γίνεται, μαζί!

den eisai mono esi

  1. Ναι, είναι εντάξει να βαριέσαι

Είμαστε σίγουροι πως αυτό το διάστημα διάβασες όσα περισσότερα άρθρα μπορούσες με συμβουλές και έξυπνες ιδέες για δραστηριότητες και καινούρια χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις στο σπίτι. Αυτό βέβαια μπορεί να μεταφραστεί ως κάτι ιδιαίτερα εξαντλητικό, ειδικά όταν εσύ… βαριέσαι!

Αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας επικρατεί χάος, αφού όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ψάχνουμε για μηχανισμούς που επιτρέπουν την επιβίωσή μας. Με το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να “βαρεθεί”, αφήνεις χρόνο για αναδιοργάνωση της σκέψης σου που ίσως να είχες παραμελήσει το τελευταίο διάστημα, ώστε να μπορείς να εστιάσεις σε πρακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας καινούριας ρουτίνας.

  1. Ναι, είναι επίσης εντάξει να βαριούνται τα παιδιά σου

Πολλοί γονείς επιβαρύνουν τους εαυτούς τους με την πεποίθηση ότι πρέπει να κρατούν τα παιδιά τους διαρκώς απασχολημένα. Αλλά όπως και στους μεγάλους, έτσι και στα παιδιά η “βαρεμάρα” μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη.

Όταν τα παιδιά βαριούνται, αναπτύσσουν από τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μέχρι και την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προσφέρετε ιδέες για δραστηριότητες στα παιδιά σας, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν τα σωστά ερεθίσματα, καθοδηγώντας τα στη δική τους επιμέλεια του χρόνου. Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι το ελεύθερο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, τη μεταξύ τους συνεργασία και τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους.

afierwse xrono ston eafto sou

  1. Αφιέρωσε χρόνο με τον εαυτό σου

Ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνεις με την οικογένειά σου είναι πολύτιμος και οι συναισθηματικοί δεσμοί που σας ενώνουν είναι σημαντικοί.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να αφιερώνεις χρόνο και με τον εαυτό σου, ειδικά τώρα που καλούμαστε να ισορροπήσουμε σε ένα αποδιοργανωμένο ισοζύγιο. Αυτή η προσωπική ενδοσκόπηση επιτρέπει τον επαναπρογραμματισμό του μυαλού αλλά και της καρδιάς ώστε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με υπομονή. Να μπορούμε να φιλτράρουμε όσα συμβαίνουν και να επιλέγουμε να εστιάζουμε στα θετικά και σε όλα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες.

  1. Σκέψου θετικά

#ΘαΤαΚαταφέρουμε! Αυτό που μας έμαθε αυτή η περίοδος είναι ότι συνειδητοποιήσαμε πόσο συνδεδεμένοι είμαστε όλοι μεταξύ μας και πως οι πράξεις του ενός μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε κάποιον άλλον.

Γι’ αυτό, τώρα, περισσότερο από ποτέ φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό το πνεύμα μας και μέσα από συνειδητή προσπάθεια να αντιδρούμε πρωτίστως ανθρώπινα και με αγάπη.

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us