Η σημασία που έχει ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος για τα παιδιά μπορεί να περιγραφεί με μόνο λέξη: ανεκτίμητη.

Πράγματι, ο ύπνος συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξή τους (ιδιαίτερα όσον αφορά τον εγκέφαλο και το νευρικό τους σύστημα) και, ως επακόλουθο, στην υγεία και την καλή τους διάθεση. Παράλληλα, είναι κατά τη διάρκεια του ύπνου που η διάνοιά τους επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα της ημέρας, επιτρέποντάς τους να δομούν σταδιακά ένα πολύτιμο απόθεμα γνώσεων και εμπειριών. 

iStock 850644076

Η μικρή αυτή παράγραφος δεν αγγίζει παρά τα κράσπεδα της σπουδαιότητας που έχει ο ύπνος για τα παιδιά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να τον διασφαλίσετε είναι να καθιερώσετε μια καλή ρουτίνα ύπνου για το παιδί σας – δηλαδή μια συγκεκριμένη σειρά από ενέργειες που προετοιμάζουν το σώμα και τη διάνοια του παιδιού για ύπνο. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε 6 λόγους για τους οποίους η ρουτίνα ύπνου είναι ευεργετική για τα παιδιά.

  1. Ασφάλεια

Η επανάληψη και η ρουτίνα –ακόμη και όταν τα παιδιά παραπονιούνται για αυτή- τους γεμίζει με μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς ότι όλα είναι καλά. Αυτό, με τη σειρά του, προετοιμάζει το ευαίσθητο νευρικό τους σύστημα για τη βραδινή ξεκούραση.

iStock 534451360

  1. Τους Μαθαίνει την Αξία της Προσωπικής Υγιεινής

Όσες φορές και αν εξηγήσεις σε ένα παιδί την αξία ενός κανόνα –ειδικά ενός κανόνα υγιεινής- η επανάληψη είναι αυτή που θα του εντυπώσει στη διάνοιά του τη σημασία του, καθώς και αυτή που θα το βοηθήσει να τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Μια ρουτίνα ύπνου, λοιπόν, που περιλαμβάνει ένα βραδινό χαλαρωτικό μπάνιο ή βούρτσισμα των δοντιών θα το βοηθήσει όχι μόνο να προετοιμαστεί για ύπνο, αλλά και να διδαχτεί την αξία της προσωπικής υγιεινής.

iStock 1175501454

  1. Τα Προετοιμάζει για Ανεξαρτησία

Όπως ήδη αναφέραμε, η ρουτίνα σύντομα γίνεται προσωπική συνήθεια για το παιδί – μια συνήθεια που θα την ακολουθεί ακόμη και μετά την ενηλικίωση, όταν δεν είστε εσείς μπροστά για να του την επιβάλλετε.

Το παιδί μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, είτε αυτό περιλαμβάνει την προσωπική του υγιεινή, είτε την τακτοποίηση των ρούχων του και της σχολικής του τσάντας για την αυριανή ημέρα – κάτι που του διδάσκει την υπευθυνότητα, καθώς και το γεγονός ότι δεν είναι «βασιλιάς», ούτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας υπηρέτες του. Παράλληλα, κάνει το ξύπνημα, τόσο για αυτό, όσο και για σας, πολύ λιγότερο αγχωτικό, μιας και όλα θα είναι ήδη έτοιμα. 

iStock 965212880

  1. Μειώνει τη Χρήση Ηλεκτρονικών Συσκευών

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να δίνει στα παιδιά την εντύπωση πως τα προετοιμάζει για ύπνο, αλλά στην πραγματικότητα η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες τους διεγείρει τον εγκέφαλο και το νευρικό τους σύστημα, παρά το ηρεμεί. Η ρουτίνα ύπνου βοηθά το παιδί να ασχοληθεί με άλλες ενέργειες και να μη χρησιμοποιήσει για αρκετή ώρα κάποια ηλεκτρονική συσκευή προτού ξαπλώσει. Εννοείται πως κι εσείς, από την πλευρά σας, θα πρέπει να απαγορεύσετε τη χρήση κινητού, λάπτοπ ή ταμπλέτας στο κρεβάτι τους.

  1. Χαλάρωση και Ηρεμία

Το σημαντικότερο όφελος από τη ρουτίνα ύπνου είναι η επίδραση που έχει στο νευρικό σύστημα του παιδιού. Η επανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών πριν τον ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκπαιδεύει τον εγκέφαλο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι το παιδί προετοιμάζει το σώμα του για ύπνο. Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί την έκκριση ορμονών και άλλων ουσιών που χαλαρώνουν και ηρεμούν το σώμα, διευκολύνοντας στη συνέχεια τον ύπνο.

iStock 1166888648

  1. Βελτιωμένη Επικοινωνία και Σχέση με τους Γονείς

Η ρουτίνα ύπνου δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ γονέα και παιδιού – αν και προφανώς θα χρειαστεί ένας βαθμός γονικής (μα πάντοτε στοργικής και καλοσυνάτης) επιβολής σε κάποια σημεία της, ειδικά στην αρχή.

Όπως και αν έχει, ωστόσο, επειδή ο γονέας θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί να ακολουθήσει τα στάδια της ρουτίνας, θα περνά και χρόνο μαζί του. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, γονιός και παιδί κουβεντιάζουν, ανταλλάζουν σκέψεις, ανοίγουν την καρδιά τους ο ένας στον άλλο, ενισχύοντας τη σχέση και τους δεσμούς τους, χτίζοντας αναμνήσεις και ζώντας στιγμές που θα είναι πραγματικά ανεκτίμητες. Όταν μεγαλώσει και φύγει τελικά από κοντά σας, θα αποτελούν για σας τον πιο ανεκτίμητο συναισθηματικό θησαυρό.

Ναι, η ρουτίνα ύπνου χαρίζει μοναδικά οφέλη όχι μόνο στο παιδί, αλλά και στην οικογενειακή σας ζωή γενικά. Αξίζει, λοιπόν, να τη δοκιμάσετε, εξασφαλίζοντας έτσι άλλον έναν τρόπο να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας.

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us