Το νερό αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης. Κατά καιρούς σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του, καθώς αποτελεί ιδανικό σύμμαχο για την υγιή ανάπτυξη και διατήρηση των ζωτικών μας λειτουργιών. Με όλα αυτά στο μυαλό, είναι αναπόφευκτο να κάνουμε τη σύνδεση πως κάθε ζωντανός οργανισμός, αν και διαφορετικός, έχει ανάγκη από νερό. Σε ό,τι αφορά όμως τα νεογέννητα μωρά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Δεν είναι παράλογο να σκέφτεστε πως το μωρό σας διψάει, ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός ή το βλέπετε να ιδρώνει. Υπάρχουν, όμως, σημαντικοί βιολογικοί λόγοι που η ενυδάτωση του μωρού με νερό πριν ένα κρίσιμο ηλικιακό ορόσημο δεν είναι όχι μόνο ωφέλιμη, αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνη.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως ο οργανισμός ενός μωρού διαφέρει από αυτόν ενός ενήλικα και ως εκ τούτου διαθέτει διαφορετικές ανάγκες ενυδάτωσης τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς το μέσο.

 1. Γιατί είναι επικίνδυνο το νερό για τα μωρά συγκεκριμένης ηλικίας;

iStock 931131220 

Ένα μωρό διαφέρει τόσο ως προς την εξωτερική ανατομία όσο και ως προς το μέγεθος των ενήλικων εσωτερικών οργάνων του. Εν προκειμένω, το στομάχι ενός μωρού είναι πολύ μικρότερο και αυτό σημαίνει αφενός ότι αδειάζει πιο γρήγορα (για αυτό, άλλωστε, πεινάει πολύ συχνότερα) αλλά και το ότι προβλέπει αυστηρά συγκεκριμένη χωρητικότητα (μονάχα 80-150 ml όταν είναι ενός μηνός) και προδιαγραφές ενυδάτωσης που μπορεί να υποστηρίξει το εύθραυστο γαστρεντερολογικό του σύστημα. Δίνοντας νερό, λοιπόν, γεμίζουμε πρακτικά το στομάχι του, αλλά επιτρέπουμε λιγότερο χώρο για τις πραγματικά θρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, καλά λιπαρά) που πρέπει να πάρει το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας. Στερούμε δηλαδή την ουσιαστική βάση της υγιούς ανάπτυξής του.

Η κατανάλωση νερού, όμως, από βρέφη νεαρής ηλικίας είναι επικίνδυνη και για το λόγο της πιθανής δηλητηρίασής τους! Είναι γνωστό πως οι μεγάλες ποσότητες νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλούν νεφρική δυσλειτουργία. Τα νεφρά αδυνατούν να επεξεργαστούν την περίσσεια του νερού, με αποτέλεσμα να το διοχετεύουν στο αίμα, μειώνοντας τα επίπεδα σημαντικών ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο. Η υπονατριαιμία μπορεί να αποδειχτεί για το μωρό μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση δηλητηρίασης που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την εγκεφαλική του ανάπτυξη. Τα νεφρά των μωρών, λοιπόν, δεν διαθέτουν τις αναπτυγμένες λειτουργίες των ενηλίκων, και για αυτό μπορούν να επεξεργαστούν εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα υγρών.

 1. Πώς παίρνει το μωρό το νερό που πραγματικά χρειάζεται;

Ο αποκλειστικός θηλασμός (ή και το συμπλήρωμα με φόρμουλα) είναι όλα όσα χρειάζεται το μωρό για τη σωστή ενυδάτωσή του, τουλάχιστον τους πρώτους κρίσιμους μήνες. Το μητρικό γάλα αποτελείται κατά 88% από νερό, επομένως είναι σε θέση να ικανοποιήσει την ανάγκη αυτή και με το παραπάνω. Για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό, βέβαια, η ίδια η θηλάζουσα μαμά να παραμένει φυσικά και επαρκώς ενυδατωμένη, ώστε να τροφοδοτεί τόσο το μωρό της όσο και τον οργανισμό της με την επάρκεια νερού που χρειάζονται και οι δύο.

Με τις συσκευές φιλτραρίσματος νερού της Strauss κάθε μαμά όχι μόνο διευκολύνει την καθημερινότητά της, αλλά είναι και βέβαιη πως καταναλώνει το πιο καθαρό και υγιεινό νερό που μέσω του θηλασμού θα προσφέρει και στο παιδί της.

 1. Πότε, λοιπόν, μπορεί ένα μωρό να πιει νερό;

iStock 1161145683

Αν και στην πραγματικότητα, το νερό ή οι χυμοί που το περιέχουν δεν είναι απαραίτητοι για τη σωστή διατροφή του ακόμα και μετά το πέρας του ενός έτους, μπορείτε να εισάγετε μικρές ποσότητες νερού (τουτέστιν, κουταλιές της σούπας και όχι ολόκληρο μπουκάλι) από την ηλικία των 6 μηνών και μετά. Μέχρι να χρονίσει, το μωρό πρέπει να αναζητά ως κύρια πηγή ενυδάτωσης το γάλα του.  Καθώς το στομάχι του αναπτύσσεται, λοιπόν, με το πέρας των μηνών, μπορούμε να προσθέτουμε μονάχα λίγες κουταλιές νερό στη διατροφή του, περισσότερο για να εξοικειωθεί με τη γεύση, παρά για πραγματικούς λόγους ενυδάτωσης.

 1. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

inner

Αν έχετε ειδικές απορίες ή αμφιβολίες σχετικά με το πότε μπορείτε να δώσετε νερό στο δικό σας μωρό, αρμόδιος για να σας κατευθύνει είναι ο παιδίατρός σας, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες, το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης του μωρού σας. Ανάλογα με αυτά τα στοιχεία, θα σας συμβουλεύσει σωστά και θα απαντήσει σε όλες σας τις ανησυχίες. Αν μετά από τυχόν υπέρμετρη κατανάλωση νερού παρατηρήσετε πως το μωρό σας κλαίει συνέχεια, κάνει εμετό, είναι ληθαργικό ή έχει επιληπτικά επεισόδια, μη χάνετε στιγμή και κατευθυνθείτε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο!

Τα αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας των συστημάτων φιλτραρίσματος που χρησιμοποιεί η Strauss Water Cyprus εγγυώνται 100% την αγνότητα του νερού που φτάνει στο ποτήρι αλλά και στην τροφή του μωρού άμεσα και έμμεσα μέσω του θηλασμού.

Συγκεκριμένα, τα συστήματα Strauss συγκεντρώνουν τα εξής ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πρωτοπόρα αλλά και τα πλέον ανταγωνιστικά στην αγορά:

 • Προσφέρουν πιστοποιημένα τριπλά φιλτραρισμένο, εύγευστο, καθαρό, υγιεινό και αποχλωροποιημένο νερό, που συγκρατεί ωστόσο όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ασβέστιο). Και όλα αυτά με το απλό πάτημα ενός κουμπιού!
 • Διαθέτουν λαμπτήρα UV που προστατεύει αποτελεσματικά το νερό από παθογόνα βακτηρίδια και ιούς, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για εσάς και το μωρό σας.
 • Όλα τα μέρη και τα εξαρτήματά τους είναι απαλλαγμένα από παθογόνα ή λοιμώδη στοιχεία, ενώ διαθέτουν πιστοποίηση έναντι της συγκέντρωσης σκόνης και σκουριάς.
 • Ελέγχουν και προγραμματίζουν πανεύκολα τις θερμοκρασίες νερού, από τους 5 στους 98 βαθμούς Κελσίου σε δευτερόλεπτα!
 • Αγαπούν την αισθητική και την εργονομική σχεδίαση, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε χώρο.
 • Με την πιστοποίηση Energy Star Certification εξοικονομούν μέχρι και 40% περισσότερη ενέργεια από άλλες συσκευές.
 • Είναι εξοπλισμένα με λειτουργία κλειδώματος Child Protection για αποφυγή των παιδικών ατυχημάτων με το καυτό νερό.
 • Διαθέτουν ειδικά πτυσσόμενο δίσκο για να γεμίζουν μεγαλύτερα σκεύη (παγούρια, κανάτες, μπιμπερό και τσαγιέρες) με την ίδια ευκολία.

Η ενυδάτωση και η διατροφή του πολύτιμου μωρού σας είναι μια απαιτητική υπόθεση, αλλά με τη σωστή ενημέρωση και την ένθερμη υποστήριξη του θηλασμού μπορείτε να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να ενισχύσετε ολοκληρωμένα τον αναπτυσσόμενο οργανισμό του. Αποφύγετε τις υπερβολές, πείτε όχι στην παραπληροφόρηση από συγγενικά πρόσωπα, εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και όλα θα πάνε καλά!

Η έμπειρη ομάδα της Strauss Water Cyprus είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει στην επιλογή της συσκευής που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες, προκειμένου να έχετε σύμμαχό σας σε αυτή την προσπάθεια το πιο αγνό και υγιεινό νερό για τα πρώτα του γεύματα!

Μιλήστε σήμερα μαζί μας και ανακαλύψτε ένα απόλυτα εξατομικευμένο πλάνο αγοράς, που περιλαμβάνει μηνιαίες δόσεις για να μην αγχώνεστε για τίποτα άλλο παρά μόνο για το μωρό σας!

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us