Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι καν «πράγματα». Και αυτό φαίνεται ότι το ξέρουν ήδη τα μικρά μας παιδιά. Και ενώ πολλοί γονείς αγωνίζονται να προσφέρουν στα παιδιά τους άνεση και υλικά πράγματα, εκείνα λαχταρούν κάτι τελείως διαφορετικό: χρόνο με τον μπαμπά και τη μαμά τους. 

Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι καν «πράγματα». Και αυτό φαίνεται ότι το ξέρουν ήδη τα μικρά μας παιδιά. Και ενώ πολλοί γονείς αγωνίζονται να προσφέρουν στα παιδιά τους άνεση και υλικά πράγματα, εκείνα λαχταρούν κάτι τελείως διαφορετικό: χρόνο με τον μπαμπά και τη μαμά τους. Ευτυχία, λοιπόν, για τα μικρά παιδιά είναι μικρές καθημερινές ενέργειες που δείχνουν πόσο πολύ τα αγαπάτε. 

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε 10 απλές κινήσεις που κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα και τα διαβεβαιώνουν για την αγάπη σας. 

  1. Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, αφιερώστε χρόνο να τα νανουρίσετε με ένα παραμυθάκι ή κάποια δική σας ιστορία.

   Μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν είστε κουρασμένοι ή αν το παιδί σας δεν αποκοιμιέται εύκολα, αλλά αξίζει τον κόπο. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας δεν θα είναι πάντα εκεί για να τα νανουρίζετε. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Και, όταν μεγαλώσουν, αυτές οι στιγμές θα είναι πολύτιμες αναμνήσεις για εκείνα. Ίσως μάλιστα, να θυμούνται αυτές τις στιγμές με εκπληκτικές λεπτομέρειες! Αυτό άλλωστε δεν συνέβη και με εμάς όταν ήμασταν παιδιά; 

  2. Αν έχετε κι άλλα παιδιά, προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο για το καθένα ξεχωριστά. 

   Κάθε ηλικία έχει τις δικές τις ανάγκες, γι’ αυτό και είναι καλό να ξεχωρίζετε χρόνο για ιδιαίτερες συζητήσεις με το κάθε παιδί. Με αυτό τον τρόπο αφενός τα γνωρίζετε καλύτερα, αφετέρου δεν δημιουργείτε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί ζήλια μεταξύ τους.  

  3. Μην είστε φειδωλοί στα φιλιά και τις αγκαλιές. 

   Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα και υγιή όταν τους δείχνουμε την αγάπη μας. Βέβαια, κάθε παιδί έχει την προσωπικότητά του και όσο μεγαλώνει θα γίνεται πιο φανερό με πόσες εκδηλώσεις στοργής είναι ικανοποιημένο. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην στερείτε από το παιδί σας τη φυσική επαφή που χρειάζεται και αναζητά. 

  4. Ετοιμάστε του με αγάπη ένα θρεπτικό γεύμα. 

   «Είναι καλό, αλλά όχι σαν της μαμάς μου». Αυτή η χιλιοειπωμένη από ενήλικες φράση φανερώνει μια απλή αλήθεια: τα παιδιά παρατηρούν την αγάπη και τον κόπο που καταβάλλετε για να τα θρέφετε σωστά, γι’ αυτό ακόμα και όταν μεγαλώσουν θυμούνται με νοσταλγία τα πιάτα της μαμάς.  

  5. Συζητήστε μαζί τους την ώρα του φαγητού. 

   Πέραν του συνηθισμένου «πώς πήγε το σχολείο σήμερα;», στην οποία, όταν τα παιδιά σας γίνουν έφηβοι, βαριούνται ή δεν θέλουν να απαντήσουν, μπορείτε να ανοίξετε άλλα θέματα συζήτησης, όπως τα σχέδιά σας για το Σαββατοκύριακο. Οι συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι σάς ενώνουν περισσότερο με τα παιδιά σας. 

  6. Μιλήστε μαζί του για βαθιά ζητήματα, όπως η αγάπη, η οικογένεια κ.ά. p

   Όπως τονίστηκε στην αρχή αυτού του άρθρου, οι συζητήσεις με το παιδί σας και ο χρόνος που δαπανάτε μαζί τους είναι πολύ πιο σημαντικά από τα υλικά πράγματα που μπορείτε να του προσφέρετε. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει ότι το αγαπάτε και σας γνωρίζει καλύτερα, ενώ εσείς μπορείτε να του ενσταλάξετε σημαντικές αξίες που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του.  

  7. Αφήστε το να παίζει έξω όσο το δυνατόν περισσότερο. 

   Κακά τα ψέματα, τα παιδιά σήμερα είναι φυλακισμένα σε κουτιά. Αλλά με τις αλάνες να σπανίζουν πια και την εγκληματικότητα στο κατακόρυφο, τι μπορείτε να κάνετε; Βρείτε χρόνο για πικνίκ σε πάρκα και επισκεφτείτε την παιδική χαρά της γειτονιάς σας. Μην αφήνετε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να του ρουφήξουν τη δράση. Δώστε του την ευκαιρία να παίξει μαζί σας και με άλλα παιδιά έξω, στο φυσικό περιβάλλον. 

  8. Δείτε μαζί του την αγαπημένη του ταινία κινουμένων σχεδίων. 

   Ναι, μπορεί να την έχετε δει μαζί αμέτρητες φορές, αυτό, όμως, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να περάσετε χρόνο μαζί και να γελάσετε μαζί. Τόσο απλά. 

  9. Μη διστάζετε να τα διαπαιδαγωγείτε όταν πρέπει. 

Όταν η διαπαιδαγώγηση περιλαμβάνει και μια λογική συζήτηση με σκοπό να καταλάβει τον λόγο της τιμωρίας, το παιδί εισπράττει το ενδιαφέρον σας. Αντίθετα, όταν το αφήνετε ατιμώρητο, αυτό μεταφράζεται στο μυαλό του παιδιού σας ως αδιαφορία. 

 1. Βάλτε στο κουτί με το κολατσιό του ένα χαρτάκι με ένα μήνυμα αγάπης 

  Τέτοιες μικρές και γλυκές χειρονομίες είναι πολύ σημαντικές για το παιδί σας και σίγουρα θα τις μιμηθεί και στις δικές του σχέσεις όταν μεγαλώσει. 

Συμπέρασμα; 

Το σημαντικότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας είναι ο χρόνος σας. Αντίθετα με τα υλικά αγαθά, ο χρόνος αποταμιεύεται μόνο όταν δαπανάται σωστά, με τη μορφή αναμνήσεων! Γι’ αυτό φροντίστε να περνάτε ποιοτικό και επαρκή χρόνο μαζί με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι και εσείς ωφελείστε από αυτό: τα πλησιάζετε, κρατάτε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας, ενώ η παιδική τους αφέλεια διώχνει μακριά το στρες της δικής σας καθημερινότητας

 

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us