Τα ζωτικά μας όργανα και τα κύτταρά μας αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό. Στην πραγματικότητα, το 60% των σωμάτων μας αποτελείται μόνο από νερό! Δυστυχώς, όμως, συνεχίζουμε ως κοινωνία να ξεχνούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού και συχνά προτιμούμε αναψυκτικά, καφέδες και κάθε είδους ροφήματα ως υποκατάστατά του. Είναι καλό να θυμόμαστε πως το νερό, στην αγνότερή του μορφή, είναι ο καλύτερος φίλος του σώματός σας, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία.

 

Γιατί το νερό είναι ζωτικό για τη συνολική υγεία του σώματος σας

Φανταστείτε λίγο ένα φράγμα σε ένα ποτάμι το οποίο διακόπτει τη ροή του ποταμού. Σταδιακά, η ροή του ποταμού αρχίζει να αποδυναμώνεται, και όλα όσα συναποτελούν το οικοσύστημά του σιγά – σιγά σβήνουν. Τα ψάρια και τα μικρά θηλαστικά δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται από το νερό. Καθώς εξαφανίζεται το νερό, χάνεται κάθε ίχνος ζωτικότητας από τις όχθες του ποταμού.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί, βασικά, με παρόμοιο τρόπο: δίχως νερό που θα τροφοδοτεί θρεπτικά στοιχεία και πρωτεΐνες τους ιστούς και τα όργανα του σώματος, αυτά αρχίζουν σταδιακά να φθίνουν. Ακόμη και η τροφή που καταναλώνουμε δεν μπορεί να αφομοιωθεί σωστά δίχως επαρκή ποσότητα νερού. Δίχως νερό, το σώμα μας αδυνατεί να αποβάλλει τις τοξίνες και τις επιβλαβείς ουσίες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της εμφάνισης κάποιας ασθένειας ή πάθησης, από δυσκοιλιότητα μέχρι καρκίνο. Το «οικοσύστημα» του σώματος αρχίζει να χάνεται.

Υπάρχει, μάλιστα, ένα όργανο στο σώμα μας που χρειάζεται νερό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: ο εγκέφαλός μας! Ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 75% από νερό. Δίχως επαρκή πρόσληψη νερού, η διαύγεια της σκέψης μας μειώνεται δραστικά και είναι πολύ πιθανό να νιώθετε μια συνεχή εξάντληση, δίχως κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλή κατάσταση και να ενισχύσετε σημαντικά τις «επιδόσεις» του είναι όχι απλά να το χρησιμοποιείτε, αλλά και να τρέφετε και να το φροντίζετε. Ο εγκέφαλός σας δεν παύει ποτέ να λειτουργεί και χρειάζεται συνεχή τροφοδοσία. Επομένως, προτού πιείτε το συνηθισμένο καφεδάκι σας το πρωί, ξεκινήστε τη μέρα σας δείχνοντας λίγη στοργή στη φαιά σας ουσία και πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι με νερό.

Νερό – Σημαντικό και για την ψυχική μας υγεία

Μολονότι η σημασία του νερού για την ομαλή λειτουργία των ζωτικών μας οργάνων είναι σε γενικές γραμμές γνωστή και τονίζεται πολύ συχνά, η σημασία για την ευημερία των νοητικών και ψυχικών μας λειτουργιών συχνά παραβλέπεται.

Σκεφτείτε κάτι απλό: ακόμη κι όταν απλά παρατηρούμε το πέλαγος ή ένα ρυάκι, νιώθουμε μια ανεξήγητη ηρεμία και χαλάρωση. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο ήχος του νερού μας ηρεμεί τόσο πολύ γιατί μας θυμίζει υποσυνείδητα τους ήχους που ακούγαμε όταν ήμασταν ακόμη έμβρυα. Από τη σύλληψή μας, αναπτυσσόμαστε μέσα σε ένα αναπαυτικό σάκο γεμάτο εμβρυικά υγρά στη μήτρα της μητέρας μας. Συνεπώς, όταν βυθίζουμε το σώμα μας σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό, το σώμα μας αισθάνεται πως επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο σε εκείνη την κατάσταση της ασφάλειας και της χαλάρωσης. Αυτή η αίσθηση, επίσης, που νιώθουμε όταν αφήνουμε το σώμα μας να αναπαυτεί και να «στηριχτεί» μέσα στο νερό έχει αποδειχτεί πως καταπραΰνει το νευρικό μας σύστημα και μας βοηθά να αποβάλλουμε το άγχος. Ειδικοί επίσης έχουν επισημάνει πως μία από τις καλύτερες αγχολυτικές πρακτικές είναι η κολύμβηση

Η δύναμη του νερού

Το νερό της θάλασσας διαθέτει, επίσης, εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι γαργάρες με αλατισμένο νερό βοηθά στην αποβολή της βλέννας και διαφόρων βακτηρίων από τις αναπνευστικές οδούς και συχνά χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης ή του κρυώματος. Το μπάνιο με θερμό αλατισμένο νερό ή το κολύμπι στη θάλασσα βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, στην αποθεραπεία πληγών και γρατζουνιών και βοηθά την αποβολή επιβλαβών τοξινών από τους λεμφαδένες.

Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να χαλαρώσετε τώρα βάλτε ένα βίντεο με ήχους κυμάτων, βροχής ή ρυακιών που κυλούν και θα δείτε αμέσως τη διαφορά. Ξεκινήστε παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες και νιώσετε πως έχετε κάπως ηρεμήσει. Στη συνέχεια συγκεντρώστε τη διάνοιά στη ροή του νερού μιας θάλασσας, ενός ποταμού ή καταρράκτη. Ακούστε προσεκτικά τους ήχους - κλείστε τα μάτια σας για λίγο αν χρειαστεί. Θα δείτε πως δεν θα χρειαστεί και πολύς χρόνος για να νιώσετε καλύτερα.

Το νερό είναι το λίκνο της ζωής – καθώς και το μυστικό για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us