Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως η κατανάλωση νερού κάνει καλό στο σώμα. Νέες έρευνες όμως κατέδειξαν πως η πόση νερού όταν διψούμε εκτοξεύει τις επιδόσεις του εγκεφάλου όταν αντιμετωπίζει δύσκολες νοητικές δοκιμασίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του East London και του Westminster ανέλυσαν την πιθανή επίδραση της κατανάλωσης νερού στις γνωστικές αποδόσεις και στη διάθεση σε 34 συμμετέχοντες με μέσο όρος ηλικίας 29 ετών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, περιλάμβανε συμμετέχοντες σε πείραμα κατανάλωσης και μη κατανάλωσης νερού, με χρονική απόσταση μιας εβδομάδας.

Το πείραμα κατανάλωσης νερού ζητούσε από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια σειρά νοητικών δοκιμασιών μετά την κατανάλωση μιας μπάρας δημητριακών και μπόλικου νερού. Στο άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μόνο την μπάρα των δημητριακών. Η ποσότητα του νερού που θα κατανάλωναν εξαρτιόταν από το πόσο πολύ διψούσαν.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Caroline Edmonds του Πανεπιστημίου του East London, ανέφερε ότι η μελέτη αποκάλυψε ότι οι αντιδράσεις του εγκεφάλου είναι ταχύτερες μετά την κατανάλωση νερού, ιδιαίτερα όταν ο συμμετέχων διψούσε έντονα προτού πιει. Η κατανάλωση τριών ποτηριών νερού πριν την ολοκλήρωση μιας εργασίας μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και την ταχύτητα της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά 14%.

Και στα πειράματα, οι συμμετέχοντες όφειλαν να μην φάνε και να μην πιουν τίποτε μετά τις 9 το βράδυ, την παραμονή των δοκιμών. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν βάσει τριών κριτηρίων: κλίμακα δίψας, κλίμακα διάθεσης, και με ένα σύνολο δοκιμών γνωστών ως Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB).

Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, περιλαμβανομένων του χρόνου αντίδρασης, τη μνήμη λεκτικής αναγνώρισης, την οπτική μνήμη και τη μάθηση.

Οι συμμετέχοντες που ήπιαν τρία ποτήρια νερό (775 mls) προτού ολοκληρώσουν τις δοκιμές τους χαρακτηρίστηκαν από 14% βελτιωμένο χρόνο αντίδρασης σε σχέση με αυτούς που δεν ήπιαν καθόλου νερό.

Οι συντάκτες του άρθρου δήλωσαν επίσης πως εκτός από την επιρροή της κατανάλωσης νερού στο χρόνο αντίδρασης, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το επίπεδο της δίψας του ατόμου. Με απλά λόγια, το νερό διόρθωνε το χρόνο αντίδρασης των συμμετεχόντων που όντως διψούσαν, ισοσκελίζοντάς τον με τον χρόνο των συμμετεχόντων που δεν διψούσαν.

Όσον αφορά τη διάθεση, οι δοκιμές κατέδειξαν πως όταν οι συμμετέχοντες ήταν αφυδατωμένοι, ένιωθαν περισσότερη ένταση, θλίψη και σύγχυση.

Ωστόσο, η μελέτη φανέρωσε και μια ακόμη πτυχή της κατανάλωσης νερού: σύμφωνα με τον Dr. Edmonds, η κατανάλωση νερού δεν βοήθησε τους συμμετέχοντες όταν έπρεπε να ολοκληρώσουν δοκιμασίες που περιλάμβαναν την εκμάθηση κανόνων.

Σε ένα τεστ που ονομάζεται Intra-Extra Dimensional Set Shift (IED), οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με βάση την προσαρμοστικότητα της προσοχής τους καθώς και με τον αριθμό τον λαθών στη διάκριση κάποιων εικόνων. Όσοι είχαν πιει νερό δεν απέδωσαν το ίδιο καλά σε αυτό το τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας σίγουρα απέδειξαν πως απαιτείται περισσότερη... έρευνα για να διευκρινιστεί πλήρως ο ρόλος του νερού στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Dr. Edmonds, «το νερό βοηθά ενίοτε στη νοητική λειτουργία, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμο το να διψάμε και λιγάκι. Πρέπει να διερευνήσουμε τα αίτια αυτού του γεγονότος ακόμη περισσότερο.»

Υπάρχει λοιπόν μια ιδανική ποσότητα νερού την οποία πρέπει να πίνουμε για να αποδίδει πλήρως ο εγκέφαλός μας; Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us