Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε κάπως στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αναψυκτικά κάθε λογής που είναι γεμάτα γλυκαντικές ουσίες, και θα δούμε τρόπους να τους αποφύγουμε.

Πιθανότατα το γνωρίζατε ήδη, τα ροφήματα με ζάχαρη συμβάλλουν στην παχυσαρκία, την εμφάνιση διαβήτη, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ιστών του σώματος, και πολλά άλλα. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε κάπως στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αναψυκτικά κάθε λογής που είναι γεμάτα γλυκαντικές ουσίες, και θα δούμε τρόπους να τους αποφύγουμε.

 

Το Πρόβλημα

Το πρόβλημα με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι η διαθεσιμότητά τους, η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να τα βρει και να τα καταναλώσει – και μάλιστα οπουδήποτε και οποτεδήποτε: στη δουλειά, το σχολείο, τη διασκέδαση, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Τα λατρεύουν και τα καταναλώνουν μετά μανίας άτομα κάθε ηλικίας, μερικά από τα οποία κυριολεκτικά έχουν εθιστεί στην κατανάλωσή τους. Δυστυχώς, η πόση τέτοιων ροφημάτων ενέχει πολύ περισσότερους κινδύνους για την υγεία μας, και ακόμη περισσότερο για την υγεία των παιδιών μας.  

Κίνδυνος νούμερο ένα, και με διαφορά, η παχυσαρκία, η οποία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για άτομα νεαρής ηλικίας στην Ευρώπη και γενικότερα το δυτικό κόσμο. Η παχυσαρκία με τη σειρά της οδηγεί ή σχετίζεται στενά με το διαβήτη, ένα ακόμη φαινόμενο με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα, όπως και η υπέρταση.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως τα σακχαρώδη ποτά εν γένει αυξάνουν την όρεξη και συμβάλλουν στο να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε. Συχνά ίσως πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε την κατανάλωσή τους ακίνδυνη γιατί κατά τα νεανικά μας χρόνια έτυχε να μην υποφέρουμε από παχυσαρκία παρότι πίναμε αρκετά. Ακόμη κι αν ισχύει αυτό στην περίπτωσή μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως με το πέρασμα των ετών ο μεταβολισμός μας αλλάζει, επιβραδύνεται και, συνεπώς, ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Από την άλλη, η απουσία παχυσαρκίας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως άλλοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία δεν εξακολουθούν να ισχύουν. Η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των ιστών του σώματος στα άτομα νεαρής ηλικίας, και αποτελεί την καλύτερη τροφή για καρκινικά κύτταρα στους μεγαλύτερους. Παράλληλα, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι συχνά αντικαθιστούν στη δίαιτά τους πιο θρεπτικά ροφήματα και τροφές με αναψυκτικά αυτού του είδους, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να τρέφονται με επιβλαβή στοιχεία, αλλά και να αποφεύγουν αυτά που πραγματικά τα ωφελούν – διπλή ζημιά δηλαδή για το σώμα.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν επίσης συσχετιστεί με νευρικότητα ή και επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά. Επιπρόσθετα, αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης στους ιστούς, προκαλούν τερηδόνα και συμβάλλουν στην εμφάνιση ουλίτιδας.

Η λύση; Είναι απλή και πιο οικονομική από όσο φαντάζεστε! Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με ζάχαρη με το μαγικότερο στοιχείο της φύσης και του σώματός μας, το νερό!

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε η Strauss Water, το 98% των ενήλικων που συμμετείχαν πιστεύουν πως η κατανάλωση νερού είναι σημαντική για την καλή υγεία του οργανισμού, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων και, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην καλύτερη διανοητική συγκέντρωση.

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για βοηθήσετε όλη την οικογένεια να πίνει νερό συχνότερα, η Strauss μπορεί να σας βοηθήσει! Μια συσκευή νερού Strauss μόνιμα εγκατεστημένη στον πάγκο της κουζίνας σας που θα προσφέρει με το πάτημα ενός κουμπιού κρυστάλλινο νερό εξαιρετικής ποιότητας θα βοηθήσει όλη την οικογένεια να καταναλώνει πολύ περισσότερο νερό.

 

strauss blog buttons 04

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us