Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει αυτό που, στην ουσία, γνωρίζαμε εδώ και αιώνες: ο θηλασμός είναι μακράν η καλύτερη δυνατή διατροφή για το παιδί. Για να είναι, όμως σε θέση η μητέρα να συνεχίσει να προμηθεύει το ζωογόνο μητρικό γάλα στο νεογνό της, θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση.

 

Γιατί είναι το Νερό Τόσο Απαραίτητο για τον Θηλασμό;

Η κατανάλωση νερού είναι σημαντική, μεταξύ άλλων, για την αναπλήρωση υγρών που χάνονται από το σώμα μας μέσω φυσιολογικών λειτουργιών, όπως είναι η εφίδρωση, η ούρηση κτλ. Μία τέτοια μορφή απώλειας νερού για τον γυναικείο οργανισμό είναι και ο θηλασμός.

Το μητρικό γάλα περιέχει, κατά μέσο όρο, 87% νερό. Η παραγωγή γάλακτος αυξάνεται κατά την περίοδο του θηλασμού κατά ¾ του λίτρου ανά ημέρα κατά μέσο όρο – και αναφερόμαστε στον θηλασμό ενός μόνο βρέφους. Σε περίπτωση διδύμων, η ποσότητα μπορεί να φτάσει τα 2-3 λίτρα την ημέρα!

 

Πώς Επηρεάζει η Ελλιπής Κατανάλωση Νερού τον Θηλασμό

Είναι, λοιπόν, προφανές πως η μητέρα χάνει μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τον θηλασμό, εκτός από αυτές που θα έχανε ακόμη κι αν δεν ήταν μητέρα.

Κι όμως, η σημασία της αναπλήρωσης αυτών των υγρών μέσω κατανάλωσης νερού δεν τονίζεται επαρκώς στις εγκύους. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι περισσότερες μητέρες πίνουν μόλις το 50% του νερού που όντως χρειάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης για τη μητέρα, που επηρεάζει τη συγκέντρωσή της, τη μνήμη και τη διανοητική της διαύγεια, καθώς και τη διάθεσή της.

Επηρεάζει όμως και τον ίδιο τον θηλασμό;  

Η απάντηση είναι ναι, αν και για να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα του μητρικού γάλακτος θα πρέπει η μητέρα να φτάσει σε επίπεδα πείνας και σοβαρής αφυδάτωσης, που είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα είναι προγραμματισμένο να διατηρεί την ποιότητα του μητρικού γάλακτος σταθερή για να προστατέψει το παιδί, έστω και εις βάρος του οργανισμού της γυναίκας. Με απλά λόγια, σε περίπτωση πείνας και δίψας, το σώμα στερεί από τη γυναίκα υγρά και θρεπτικά στοιχεία για να διατηρήσει την ποιότητα του γάλακτος σε υψηλά επίπεδα. 

Ωστόσο, μία εξουθενωμένη και ψυχολογικά επιβαρυμένη μητέρα δεν θα είναι σε θέση να φροντίσει σωστά ούτε τον εαυτό της, ούτε το βρέφος. Υπ’ αυτήν την έννοια, ναι, η συστηματικά ελλιπής κατανάλωση νερού μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους, αλλά και να διαταράξει τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των γονέων. 

strausswater1901 inner 06

Πόσο Νερό Πρέπει να Καταναλώνει Ημερησίως η Μητέρα;

Συνολικά, κάτι λιγότερο από 4 λίτρα την ημερά, από τα οποία τα 800 περ. γραμμάρια μπορούν να προέρχονται και από τις τροφές που καταναλώνει. Απλά μιλώντας, χρειάζεται να πίνετε ημερησίως περίπου 3 λίτρα νερό, δηλαδή δύο περίπου μπουκάλια στάνταρ μεγέθους – αν και είναι καλό να αποφεύγεται το εμφιαλωμένο νερό.

 

Και το Μωρό;

Όπως θα σας πει και ο γιατρός σας, κατά τους πρώτους έξι μήνες δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κατανάλωση νερού από το νεογνό⋅ το νερό που χρειάζεται το απορροφά από το μητρικό γάλα. Μπορείτε να καταλάβετε αν το μωρό σας λαβαίνει αρκετά υγρά από το αν λερώνει τουλάχιστον 5 με 6 πάνες την ημέρα.

Από τους έξι μήνες και μετά και ωσότου γίνει ενός έτους, θα πρέπει να προσθέτετε νερό στη διατροφή του, καθώς το μωρό θα χρειάζεται όλο και περισσότερο στερεή τροφή.

Να θυμάστε, ωστόσο, πως, λόγω του αναπτυσσόμενου ακόμη ανοσοποιητικού του συστήματος, είναι σημαντικό να του δίνεται μόνο νερό που το έχετε βράσει, και πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου. Σε καμία περίπτωση μην του δίνετε ζαχαρούχα ροφήματα.

Εφόσον η παρουσία μιας μόνιμης μηχανής νερού στον πάγκο της κουζίνας αποδεδειγμένα βοηθά τις μητέρες να πίνουν περισσότερο νερό, μια τέτοια προσθήκη θα σας βοηθούσε πολύ στον αγώνα σας να εξασφαλίσετε την υγεία σας και μια υγιή ανάπτυξη για το μωρό σας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us

StrausPopUpBanner