Αν προσπαθείτε ήδη να χάσετε βάρος, τότε προφανώς έχετε ήδη αντικαταστήσει τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και τους χυμούς, με νερό.

Αλλά οι επιστήμονες αρχίζουν να αποκτούν μια πολύ καλύτερη εικόνα για το ρόλο που παίζει η κατανάλωση νερού στην απώλεια βάρους. Και η προσπάθειά τους αυτή έχει οδηγήσει σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις όσον αφορά το πώς επηρεάζει η κατανάλωση νερού το αίσθημα της πείνας.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ένωση για τη Μελέτη της Πέψης έστρεψε την προσοχή στο πώς διαφορετικές ποσότητες νερού επηρέαζαν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Στη μικρή αυτή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας συμπεριέλαβαν 19 υγιείς ανθρώπους σε ένα πολύ πρωτότυπο πείραμα: αρχικά τους δόθηκε να πιούν ένα μιλκ – σέικ. Στη συνέχεια, έπρεπε να καταναλώσουν είτε 50 ml νερό (δηλαδή ένα μικρό ποτήρι) είτε 350 ml νερό (περίπου η ποσότητα νερού που θα χωρούσε σε ένα μεταλλικό κουτάκι αναψυκτικού). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη συνέχεια μαγνητικές τομογραφίες για να παρατηρήσουν πως οι διαφορετικές ποσότητες νερού επηρέαζαν το στομάχι και τον εγκέφαλο.

Εκείνοι που έπιναν περισσότερο νερό, παρατήρησαν πως το αίσθημα πείνας ήταν πολύ λιγότερα έντονο και ένιωθαν πληρέστεροι από εκείνους που είχαν πιει μόνο ένα ποτηράκι νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο εγκέφαλός όσων είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα νερού μετά το μιλκ – σέικ είχε δραστηριοποιηθεί πολύ πιο έντονα.

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη δεν είναι η μόνη που έχει συσχετίσει την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων με τη μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Η κατανάλωση νερού πριν και μετά το φαγητό

Διάφορες μελέτες στο παρελθόν έχουν καταδείξει πως το αδυνάτισμα διευκολύνεται όταν καταναλώνουμε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Σε μια μικρή μελέτη που διενεργήθηκε το 2015, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Birmingham ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, άτομα που καταναλώνουν νερό 30 λεπτά προτού πάρουν κάθε ένα από τα 3 βασικά γεύματα της ημέρας, χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 2 με 5 κιλά σε περίπου 3 μήνες.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Birmingham συμπεριέλαβαν στην έρευνά τους συνολικά 84 άτομα — 54 γυναίκες και 30 άνδρες — που είχαν μέσο όρο ηλικίας 56 χρονών. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπιναν περίπου μισό λίτρο νερό – δύο μεγάλα ποτήρια — 30 λεπτά προτού γευματίσουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ορισμένοι τελικά το έκαναν αυτό και για τα 3 γεύματα της ημέρας, ενώ άλλοι μόνο για 1 – 2 από αυτά. Οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να εξακριβώνουν την ποσότητα νερού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες μέσω δειγμάτων ούρων. 

Οι υπόλοιποι από τους συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου νερό πριν από το γεύμα τους. Συνολικά, και οι δύο ομάδες των συμμετεχόντων έχασαν βάρος — από 1 έως 4, 5 κιλά — κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα γιατί συνέβη αυτό, αλλά διάφορες μελέτες ανακάλυψαν πως το γεγονός και μόνο πως αποτελούσαν αντικείμενα μελέτης ίσως επηρέασε τη γενικότερη συμπεριφορά τους.

Ωστόσο, τα άτομα που κατανάλωναν νερό έχασαν περίπου 1, 5 κιλό περισσότερο από ότι οι συμμετέχοντες της άλλης ομάδας.

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του νερού;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, από την εντατικότερη άσκηση ως την προσεκτική διατροφή ή ακόμη και την αλλαγή διάθεσης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Birmingham έλαβαν υπόψη ορισμένους από αυτούς του παράγοντες, περιλαμβανομένης της φυσικής άσκησης των συμμετεχόντων καθώς και την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν σε κάθε γεύμα.

Παρατήρησαν πως, μεταξύ των δύο ομάδων δεν υπήρχαν και μεγάλες διαφορές στην ένταση της σωματικής τους άσκησης· στην πραγματικότητα, η ομάδα που δεν έπινε νερό πριν από τα γεύματά τους ασκούταν κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από ό,τι οι συμμετέχοντες που έπιναν νερό.

Συνεπώς, αυτό που πιθανότατα συνέβαλε στην απώλεια βάρους δεν ήταν η σωματική άσκηση, ούτε και το περιεχόμενο των γευμάτων. Τους δόθηκαν ορισμένες διατροφικές συμβουλές, αλλά τους ειπώθηκε πως μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που έπιναν νερό κατά τη διάρκεια της έρευνας κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες σε κάθε γεύμα από ό,τι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες. Οι ερευνητές υπέθεσαν πως η μειωμένη αυτή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να ερμηνευτεί από το προφανές: το νερό γεμίζει το στομάχι, σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι και η όρεξή σας για φαγητό είναι μειωμένη.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Wageningen φαίνεται πως υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση.

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us

StrausPopUpBanner