Η αφυδάτωση για έναν οργανισμό του οποίου οι ιστοί αποτελούνται σε τόσο μεγάλο ποσοστό από νερό είναι σοβαρή υπόθεση. Το όργανο του σώματος που προσβάλλεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την αφυδάτωση είναι ο εγκέφαλός μας. Μελέτες έχουν αποδείξει πως, ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού ενισχύουν εντυπωσιακά τη διανοητική και αντιληπτική λειτουργία, η χρόνια ανεπαρκής κατανάλωση νερού έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αν έχετε παρατηρήσει πως το παιδί σας έχει θέματα με τη συγκέντρωσή του στα μαθήματά του και στο σχολείο, ένας από τους παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε είναι η ποσότητα νερού που καταναλώνει. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το πρόβλημα να οφείλεται σε χρόνια αφυδάτωση.

Πώς Σχετίζεται η Κατανάλωση Νερού με την Έλλειψη Συγκέντρωσης

Σκεφτείτε το εξής: το 85% του ανθρώπινου εγκεφάλου αποτελείται από νερό. Το νερό παίζει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων με το κυκλοφοριακό μας σύστημα. Όταν ο εγκέφαλος ενός παιδιού λειτουργεί στο πλήρες, η αντιληπτική του ικανότητα πολλαπλασιάζεται και οι σχολικές του επιδόσεις είναι μακράν πιο εντυπωσιακές.

Όταν πίνουμε νερό, το σώμα έχει ήδη βάλει κάποιες προτεραιότητες όσον αφορά στη χρήση του. Πρώτα θα διασφαλίσει πως τα ζωτικά του όργανα έχουν αρκετό νερό για να παραμείνουν σε καλή κατάσταση, κι έπειτα διοχετεύει το υπόλοιπο σε δραστηριότητες «δευτερεύουσας», από βιολογική άποψη, σημασίας. Σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνεται και η διαδικασία της μάθησης.

Κατά την αφυδάτωση, ο όγκος των εγκεφαλικών κυττάρων μειώνεται, με αποτέλεσμα την έκκριση στρεσογόνων ορμονών, όπως η κορτιζόλη, που παρεμποδίζουν την εγκεφαλική λειτουργία και δραστηριότητες όπως αυτή της μνήμης, της αντιληπτικής ακοής, της διανοητικής διαύγειας και της οξύνοιας, με αποτέλεσμα ένα αίσθημα εξάντλησης, ευερεθιστότητας και κακής εν γένει διάθεσης.

Γιατί τα Παιδιά Είναι πιο Ευάλωτα

Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά ούτε καν πλησιάζουν στη συστηνόμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης νερού – γεγονός που προφανώς επηρεάζει τη συγκέντρωση και την απόδοσή τους στο σχολείο.

Εντωμεταξύ, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη χρόνια αφυδάτωση από ό,τι οι ενήλικες, για διάφορους λόγους:

  • Έχουν χαμηλό σωματικό βάρος.
  • Εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από άλλους όσον αφορά στη διατροφή τους.
  • Οι μηχανισμοί διατήρησης θερμοκρασίας στο σώμα τους δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένοι όσο στους ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι ένας βαθμός αφυδάτωσης (της τάξης του 1-2% των σωματικών υγρών), που για έναν ενήλικα είναι σχετικά μικρός, για ένα παιδί είναι αρκετά σοβαρότερος.

Πώς να Τα Βοηθήσετε

Είναι προφανές πως η επαρκής κατανάλωση νερού επηρεάζει δραστικά τη δυνατότητα του παιδιού να ανταποκρίνεται στις μαθητικές του υποχρεώσεις. Όσο περισσότερο νερό πίνει, τόσο καλύτερη διάθεση θα έχει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ενέργεια και η διανοητική του αντοχή, ενώ η οξύνοια και η αντιληπτική του ικανότητα θα λειτουργούν στο έπακρο.

Επομένως, αν παρατηρήσετε πως το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, κουράζεται εύκολα και είναι ευερέθιστο και νευρικό, προτού δοκιμάσετε κάποια πιο περίπλοκη προσέγγιση, κάντε το εξής: βοηθήστε το να κάνει συνήθειά του να πίνει τακτικά, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, άφθονο νερό καλής ποιότητας.  

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό; Εγκαθιστώντας τη μηχανή νερού Strauss σε μόνιμη βάση στον πάγκο της κουζίνας σας, μπορείτε να μάθετε στο παιδί να πίνει πεντακάθαρο νερό καθώς και ροφήματα βασισμένα σε αυτό σε τακτική βάση, ακόμη κι όταν είναι στο σχολείο, χρησιμοποιώντας μπουκαλάκια που θα τα ξαναγεμίζετε κάθε πρωί και θα τους τα δίνετε με το κολατσιό τους.

Αν όντως το πρόβλημα είναι η αφυδάτωση, η αλλαγή στις επιδόσεις τους θα είναι ορατή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Δείτε εδώ τη Μηχανή Νερού Strauss και επιλέξτε το χρώμα που ταιριάζει καλύτερα στη δική σας κουζίνα!

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us

StrausPopUpBanner