Δεν υπάρχει παιδαγωγός, γυμναστής ή αθλίατρος που να αρνείται την αξία της κολύμβησης για τη διάπλαση, τόσο τη σωματική όσο και τη διανοητική, ενός παιδιού. Αποφέροντας εξαιρετική φυσική κατάσταση με σχεδόν μηδαμινό κίνδυνο τραυματισμού, ευεξία και εκπαιδευτικό πλούτο, η κολύμβηση είναι μακράν η καλύτερη φυσική άσκηση για το παιδί σας.

Στο παρακάτω άρθρο, έχουμε προσπαθήσει να συγκεντρώσουμε τα οφέλη της κολύμβησης για παιδιά κάθε ηλικίας, από σωματική, ψυχολογική και κοινωνική άποψη.

 

Τα Οφέλη της Κολύμβησης για τον Οργανισμό του Παιδιού

 

Βελτιωμένη Καρδιοαναπνευστική Λειτουργία

Η κολύμβηση βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία τόσο του καρδιοαναπνευστικού, όσο και του κυκλοφορικού συστήματος στα παιδιά, καθώς προάγουν τη συντονισμένη δράση τους σε ένα περιβάλλον πίεσης και αντίστασης που δεν τα καταπονεί. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα οφέλη σε οργανισμούς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, καθώς η συγκεκριμένη άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη βέλτιστη διαχείριση της νόσου.

 

Ενίσχυση της Σκελετικής Δομής  

Παραμένοντας σε οριζόντια στάση και τεντωμένο, το σώμα του παιδιού δεν έχει την πίεση της βαρύτητας, παρότι βρίσκεται σε έντονη κίνηση κατά την κολύμβηση σε όλη του την έκταση. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων δίνει το έναυσμα στην σπονδυλική στήλη και σε όλο γενικά το σκελετικό σύστημα του παιδιού να ενισχύσει περαιτέρω την εσωτερική του συνοχή και δομή, δίχως να δέχεται κραδασμούς και να τραυματίζεται. Γι’ αυτό άλλωστε και συστήνεται από ορθοπεδικούς για την αντιμετώπιση σκελετικών παθήσεων και δυσμορφιών.

inner

Ενίσχυση του Μυϊκού Συστήματος

Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, κι ιδίως για την ανάγκη συντονισμού στην κίνηση των άκρων, καθώς και επειδή το νερό προβάλλει μεγαλύτερη αντίσταση στο σώμα από ό,τι ο αέρας, οι μύες του παιδιού ενδυναμώνονται και αποκτούν μεγαλύτερη ελαστικότητα.

 

Αυξάνεται η Άμυνα του Οργανισμού των Παιδιών

Είναι αποδεδειγμένο πως το κολύμπι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ειδικά αν το παιδί εξακολουθεί να κολυμπά τακτικά και τον χειμώνα, έστω και σε θερμαινόμενη πισίνα.

 

Διανοητικά Οφέλη από την Τακτική Κολύμβηση

Τα διανοητικά και ψυχικά οφέλη της τακτικής κολύμβησης, ιδιαίτερα για τα παιδιά, που ακόμη διαμορφώνουν τους βασικούς πυλώνες της προσωπικότητάς τους, είναι εξίσου σημαντικά με τα σωματικά. Τα βοηθά να διαχειρίζονται το στρες, να είναι τακτικά και να έχουν πρόγραμμα στη ζωή τους, να διαχειρίζονται σοφά τον χρόνο τους, να καλλιεργούν αυτοπεποίθηση και αντίληψη του κινδύνου, καθώς και να εστιάζουν ευκολότερα την προσοχή τους σε ό,τι κάνουν.

Η κολύμβηση ωφελεί σημαντικά το παιδί και στην προσπάθειά του να κοινωνικοποιηθεί: του δίνει την αίσθηση πως εντάσσεται σε ένα προνομιακό σύνολο ατόμων, του δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει νέες φιλίες, να μάθει να αγωνίζεται δίχως να φοβάται την ήττα και μαθαίνοντας να σέβεται τον αντίπαλο και τη διαφορετικότητά του, καθώς και να γνωρίζει πώς να επιβιώσει στο νερό.

 

Τι παραπάνω να ζητήσει ένας γονέας από μια αθλητική δραστηριότητα; Προτρέποντας το παιδί σας να βάλει την κολύμβηση στο τακτικό του πρόγραμμα, του χαρίζετε ένα από τα πολυτιμότερα εφόδια ευεξίας για όλη του τη ζωή. 

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Follow us