Μήπως ανήκετε σε εκείνους που δεν σταματούν να πίνουν νερό το καλοκαίρι, και σχεδόν ξεχνούν την ύπαρξή του τον χειμώνα;

Κι όμως, το νερό δεν σταματά να αποτελεί πηγή ζωής για κάθε χιλιοστό του σώματός μας χειμώνα – καλοκαίρι. Στο σύντομο αυτό άρθρο θα ανακαλύψετε γιατί είναι τόσο ουσιώδες για την υγεία και την ομορφιά του σώματός μας, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

 

Η Αφυδάτωση Καραδοκεί Ακόμη και σε Χαμηλές Θερμοκρασίες

Οι ανάγκες του ανθρώπου για ενυδάτωση δεν μειώνονται όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Ένας ενήλικος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περίπου 2,5-3 λίτρα νερού ή συγγενών υγρών καθημερινά, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας. Η συστηματικά ελλιπής κατανάλωση νερού αφυδατώνει τους ιστούς του σώματος και προκαλεί πλήθος αρνητικών και επίμονων συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλο, εξάντληση, διανοητική κόπωση και κακή διάθεση.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Αν το σώμα μας χάσει σε υγρά το 3-5% του συνολικού μας βάρους, παθαίνει, κυριολεκτικά, σοκ, με δυσάρεστα αποτελέσματα για όλα τα όργανα του σώματος, από τον μυϊκό μας ιστό, ως τον εγκέφαλο.

Inner 3

Για να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα πόσο βλαβερή επίδραση έχει στον οργανισμό η συστηματική αφυδάτωση, ας δούμε τον ρόλο του σε ορισμένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία και συστήματα του σώματός μας: 

Αίμα

Το νερό αποτελεί το κυριότερο κλάσμα του πλάσματος, που είναι με τη σειρά του ένα από τα τέσσερα κύρια συστατικά του αίματος. Δίχως επαρκές νερό, κανένας ιστός του σώματος δεν οξυγονώνεται σωστά.

Κύτταρα

Δίχως νερό τα κύτταρα συρρικνώνονται και αδυνατούν να αναδιπλασιαστούν, να τραφούν και να αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες. Δίχως νερό, τα κύτταρα δυσλειτουργούν και πεθαίνουν.

Ιστοί

Στους ιστούς, το νερό λειτουργεί και ως ένα είδος «λιπαντικού», μειώνοντας τη φθορά λόγω τριβών μεταξύ των μυών και των αρθρώσεων και συμβάλλοντας στην απορρόφηση των κραδασμών από τις κινήσεις του σώματος.

Όργανα

  • Εγκέφαλος: γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλός μας κυριολεκτικά συρρικνώνεται όταν αφυδατώνεται το σώμα μας; Αυτό επηρεάζει αρνητικά κάθε λειτουργία του, τη μνήμη, την αντιληπτικότητα, τη μάθηση, τη συγκέντρωση.
  • Νεφροί: δίχως νερό οι νεφροί αδυνατούν να φιλτράρουν σωστά το αίμα και να αποβάλλουν από το σώμα τοξίνες και άλλες επικίνδυνες για το σώμα ουσίες.
  • Δέρμα: δίχως νερό, το δέρμα χάνει τη λάμψη και την ελαστικότητά του. Παράλληλα, αδυνατεί να συμβάλλει στη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σώματος. 

Συστήματα

  • Πεπτικό: το νερό είναι το βασικότερο συστατικό των υγρών της πέψης. Με άλλα λόγια, δίχως επαρκή ποσότητα νερού, το στομάχι αδυνατεί να διασπάσει σωστά την τροφή, που με τη σειρά της δεν απορροφάται σωστά στις εντερικές λάχνες, με αποτέλεσμα την κακή θρέψη του σώματος και ένα πλήθος επακόλουθων προβλημάτων. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η αφυδάτωση είναι η νούμερο ένα αιτία για τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
  • Ανοσοποιητικό: μεγάλο τμήμα της άμυνας του οργανισμού μας βασίζεται στη δράση του νερού – από την ευκολότερη πνευμονική απόχρεμψη ως την αντιμετώπιση των φλεγμονών και μικροβίων.

Να το πούμε απλά: τίποτα δεν λειτουργεί σωστά στο σώμα μας δίχως επαρκή και κατάλληλη ενυδάτωση⋅ τίποτα.

Εσείς; Έχετε εξασφαλίσει μια μόνιμη πηγή πεντακάθαρου νερού στο γραφείο ή το σπίτι σας, τόσο για σας, όσο και για την οικογένειά σας; Αν όχι, πατήστε εδώ

 

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us

StrausPopUpBanner