Η σημασία που έχει η καλή διατροφή για τα παιδιά είναι πασίγνωστη και, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι νέοι γονείς δείχνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή και επιμέλεια στην επιλογή τροφίμων και ροφημάτων που θα ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και θα συμβάλλουν στη σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη.

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η επαρκής κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση προάγει την υγιεινή διατροφή και τις καλές διαιτητικές συνήθειες μεταξύ των παιδιών. Αυτό δε που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι πως ισχύει και το αντίστροφο: οι καλές συνήθειες διατροφής προάγουν την κατανάλωση νερού!

Ας δούμε πώς.

Inner

Πώς Σχετίζεται το Νερό με την Καλή Διατροφή

Διερευνώντας τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νερού και της καλής διατροφής, μια ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία, πραγματοποίησε μια μελέτη που έγινε γνωστή ως " Donald Study", η οποία περιέλαβε 717 παιδιά ηλικίας από 4 έως 11 χρόνων και εξέτασε τον συσχετισμό μεταξύ της ενυδάτωσης του οργανισμού των συγκεκριμένων παιδιών και των διατροφικών τους συνηθειών.

Λαμβάνονταν τακτικά δείγματα ούρων από τα παιδιά σε ημερήσια βάση, ώστε να ελέγχεται η ποιότητα της ενυδάτωσης του σώματός τους. Παράλληλα, για τρεις ημέρες, διατηρούταν διατροφικό ημερολόγιο για το κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να καταγράφονται με ακρίβεια οι διατροφικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά που έπιναν άφθονο νερό και ήταν καλά ενυδατωμένα, είχαν και τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Τα συγκεκριμένα παιδιά κατανάλωναν πολύ μικρότερες ποσότητες λιπαρών και πολύ περισσότερες τροφές πλούσιες σε νερό σε σχέση με τα παιδιά των οποίων το επίπεδο ενυδάτωσης ήταν χαμηλό.

Η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά με την βέλτιστη ισορροπία σωματικών υγρών ήταν αυτά που είχαν και την πιο ισορροπημένη διατροφή. Στη συνέχεια οι ιθύνοντες της έρευνας προσπάθησαν να διερευνήσουν το αν η καλή διατροφή προάγει την κατανάλωση νερού, ή το αν το άφθονο νερό βοηθούσε τα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινά και ισορροπημένα – το περίφημο δίλημμα του τι υπήρξε πρώτο, η κότα ή το αυγό.

Παρότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απάντηση ως προς αυτό, το σύνολο των ερευνητών παραδέχτηκε πως όταν μία από τις δύο συνήθειες φθίνει, επηρεάζει αρνητικά και την άλλη. Συγκεκριμένα:

  1. Η καλή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Το παιδί που καταναλώνει συχνά τέτοιες τροφές εκπαιδεύει το σώμα του σε υψηλά επίπεδα υγρών, με αποτέλεσμα το ίδιο το σώμα να αποζητά εντονότερα νερό όταν αφυδατώνεται. 
  2. Η επαρκής κατανάλωση νερού προκαλεί μια αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό του παιδιού, η οποία, με τη σειρά της, το βοηθά να τρώει λιγότερο. Αντίθετα, ένα παιδί που είναι αφυδατωμένο, γενικά τρώει περισσότερο, ιδίως λιπαρές τροφές. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σχέση που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες μεταξύ της ελλιπούς κατανάλωσης νερού και της παχυσαρκίας. Παράλληλα, η μόνιμη προτροπή των διαιτολόγων προς όσους θέλουν να αδυνατήσουν είναι να πίνουν περισσότερο νερό.

Συμπέρασμα; Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες διατροφής, είναι πίνει άφθονο νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Μια πηγή νερού που θα σας το παρέχει κρυστάλλινο, πεντακάθαρο και στη θερμοκρασία που το προτιμάτε, θα βοηθήσει αυτή σας την προσπάθεια. Μάθετε πώς μπορείτε να την ανακαλύψετε.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Follow us