Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η δίψα είναι το κυριότερο σύμπτωμα της αφυδάτωσης, να όμως που αυτό δεν είναι αλήθεια – τουλάχιστον όχι πάντοτε. Συχνά, η δίψα δεν γίνεται άμεσα αισθητή στο σώμα, ενώ άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, καταδεικνύοντας πως πρέπει άμεσα να καταναλώσουμε ένα ή περισσότερα ποτήρια νερό.  

Παρότι το σώμα μας έχει τεράστια περιεκτικότητα νερού στους ιστούς του, δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει νερό. Πρακτικά, αυτό μας αναγκάζει να πίνουμε αρκετά συχνά για να το διατηρήσουμε σε πλήρη λειτουργική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και το σώμα μας, μέσω της εφίδρωσης, θα αποβάλλει ολοένα και περισσότερα υγρά.

 

  1. Πονοκέφαλος

Προφανώς, ο πονοκέφαλος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα δεκάδων παθήσεων ή σωματικών δυσλειτουργιών, είναι όμως και μια από τις πιο σαφείς ενδείξεις αφυδάτωσης για το ανθρώπινο σώμα, ειδικά αν, σε γενικές γραμμές, δεν έχετε θέμα με ημικρανίες ή κάποιο αυχενικό σύνδρομο.  

Ο λόγος είναι απλός: τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου τείνουν να συστέλλονται όταν το σώμα αφυδατώνεται, δυσχεραίνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος στα εγκεφαλικά κύτταρα, και, συνεπώς, και την ομαλή τροφοδότηση με οξυγόνο. Ο εγκέφαλος μάς γνωστοποιεί αυτό το πρόβλημα μέσω του πόνου.

Ο καλύτερος, φυσικά, τρόπος να διαπιστώσετε αν ο πονοκέφαλός σας έχει να κάνει με την αφυδάτωση είναι να πιείτε νερό. Αν ο πονοκέφαλος υποχωρήσει σε διάστημα μισής ώρα, τότε είναι πιθανό να είχατε αφυδατωθεί.

Να θυμάστε πως ο πονοκέφαλος είναι ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα αφυδάτωσης σε παιδιά. Αν το παιδί σας παραπονιέται για πονοκεφάλους, αντί να του δώσετε αμέσως ασπιρίνη, δώστε του πρώτα να πιει ένα – δύο ποτήρια χλιαρό νερό.  

 

  1. Μυϊκή Συστολή

Inner

Ένα ακόμη σημαντικό σύμπτωμα αφυδάτωσης είναι η μυϊκή συστολή και οι κράμπες. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι πως η έλλειψη νερού καταστρέφει την ισορροπία των αλάτων στο σώμα, γεγονός που προκαλεί πόνο και συσπάσεις στους μυς. Σε άτομα δε που ασκούνται συχνά σωματικά, το πρόβλημα και ο πόνος θα είναι ακόμη πιο έντονος.

 

  1. Ξηροδερμία

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, κι εφόσον το νερό αποτελεί πάνω από το 70% των στοιχείων του σώματός μας, η αφυδάτωση επηρεάζει πρωτίστως αυτό. Αν το σώμα δεν ενυδατωθεί σωστά, το δέρμα ξηραίνεται και η επιφάνειά του χάνει τη λάμψη της και αγριεύει.

Να θυμάστε πως η ξηροδερμία δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής: το ξηρό δέρμα τραυματίζεται πιο εύκολα και επουλώνεται πιο δύσκολα.

 

  1. Σκουρόχρωμα Ούρα

Από αυτήν την άποψη, ο κανόνας είναι απλός: όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα ούρα, τόσο καλύτερα είναι ενυδατωμένο το σώμα. Το χρώμα των ούρων είναι όντως ο καλύτερος και πιο ευδιάκριτος δείκτης του ποσοστού ενυδάτωσης του σώματός μας. 

Να σημειωθεί ότι στα βρέφη, καλύτερη ένδειξη αποτελεί όχι τόσο το χρώμα, αλλά η ποσότητα και η τακτικότητα της ούρησης. Αν έχουν περάσει ώρες και το μωρό δεν έχει βρέξει ακόμα την πάνα του, τότε δεν ενυδατώνεται σωστά.

 

  1. Δυσκοιλιότητα

Μια άλλη πολύ συνηθισμένη πάθηση που σχετίζεται με την έλλειψη νερού στο σώμα είναι η δυσκοιλιότητα. Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται άφθονο νερό για να αποβάλλει τα περιττώματα και, δίχως αυτό, είναι θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνισή της η δυσκοιλιότητα.

 

  1. Τάση για Εμετό

Όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης, μειώνεται αισθητά ο όγκος του αίματος το σώμα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του στα όργανα να δυσχεραίνεται σημαντικά, ακόμη σε ορισμένα ζωτικής σημασίας, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Η μειωμένη δε κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά συχνά προκαλεί τάση για εμετό και περαιτέρω απώλεια υγρών από το σώμα!

Συμπέρασμα; Μην περιμένετε να διψάσετε ή να αισθανθείτε ξηροστομία για να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Το καλύτερο είναι να έχετε πάντοτε δίπλα ένα ποτήρι νερό και κάθε τόσο να το καταναλώνετε. Να είστε βέβαιοι ότι και πιο υγιείς θα αισθάνεστε, και πιο αποδοτικοί στην εργασία σας.

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us

StrausPopUpBanner