Είναι πράγματι απίστευτο το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να ξοδέψει ο μέσος γονέας σε εξοπλισμό, βοηθήματα, φροντιστήρια και βιβλία για να βοηθήσει το παιδί του να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, παραμελώντας παράλληλα μία βασική διατροφική ανάγκη που επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις του: την κατανάλωση νερού!

Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε τη σημασία που έχει το νερό για τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού σας;

 

Η Σημασία του Νερού για τη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Ο πλέον απλός τρόπος να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του νερού για τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι η περιεκτικότητα του εγκεφαλικού ιστού σε νερό, η οποία φτάνει το 75%. Με άλλα λόγια, τα ¾ του μυαλού μας είναι νερό! Επιπρόσθετα, το νερό αποτελεί σπουδαίο μέσο μεταφοράς θρεπτικών στοιχείων και απομάκρυνσης τοξινών από και προς τον εγκέφαλο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ένας καλά ενυδατωμένος εγκέφαλος θα λειτουργεί στο πλήρες των δυνατοτήτων του, ενώ ένας αφυδατωμένος θα δυσλειτουργεί ή θα υπολειτουργεί· κι αν αυτό ισχύει για τον ενήλικα, πόσο μάλλον για ένα παιδί, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη διάνοιά του για το σύνολο των σχολικών του υποχρεώσεων!

Ορισμένα μάλιστα από τα πλέον σημαντικά σημάδια της αφυδάτωσης σχετίζονται άμεσα με την εγκεφαλική λειτουργία: διανοητική σύγχυση, αφηρημάδα, αδυναμία κατανόησης ή συγκράτησης πληροφοριών, διανοητική εξάντληση, πονοκέφαλοι, άγχος, δυσκολία στον ύπνο κτλ.

Εξάλλου, διάφορες έρευνες έχουν πιστοποιήσει το αυτονόητο: λειτουργίες όπως η μνήμη, η γνωστική αντίληψη, η κατανόηση, ο στοχασμός κ.ά. αποδίδουν πολύ καλύτερα όταν ο οργανισμός του παιδιού (και του ενήλικα) είναι καλά ενυδατωμένος. Όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις ενός ατόμου και της εργασίας του από τον εγκέφαλό του, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται, ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται περισσότερη βενζίνη όσο περισσότερο κινείται.

Συμπέρασμα;

Ένα παιδί που δεν πίνει τακτικά νερό μέσα στη μέρα, σταδιακά θα αποδίδει όλο και χειρότερα στο σχολείο, ακόμη κι αν προσπαθεί σκληρά στα διαβάσματά του. Θα κουράζεται ευκολότερα, θα δυσκολεύεται πολύ να συγκεντρωθεί, θα είναι πιο νευρικό, ευερέθιστο και οξύθυμο. Οι κακές του επιδόσεις θα το επηρεάζουν και συναισθηματικά, καθώς είναι πιθανό να νιώθει άσχημα με τον εαυτό του, ή πολύ απλά να φτάσει στο λανθασμένο συμπέρασμα πως πολύ απλά δεν μπορεί να τα πάει καλύτερα. 

Αντίθετα, ένας μαθητής που έχει κάνει συνήθειά του να πίνει άφθονο νερό, θα αισθάνεται πιο ξεκούραστος, θα θυμάται ευκολότερα τα όσα διαβάζει, θα απαντάει και θα γράφει με μεγαλύτερη σαφήνεια. 

 

Επαρκής Κατανάλωση Νερού στο Σχολείο

Δυστυχώς, πολλά παιδιά συχνά αποζητούν να σβήσουν τη δίψα τους στο σχολείο με ροφήματα που στην πραγματικότητα αφυδατώνουν το σώμα, όπως ο καφές και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Η λύση είναι απλή: το παιδί πρέπει να μη φεύγει από το σπίτι για το σχολείο δίχως να έχει μαζί του το δικό του, προσωπικό επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι νερού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα πρέπει, επίσης, να του γίνει συνήθεια να πίνει μικρές γουλιές νερού την ώρα της μελέτης του ή ακόμη και όταν παίζει ή ξεκουράζεται. Βεβαιωθείτε ότι δεν βγαίνει ποτέ εκτός σπιτιού χωρίς το παγούρι του, κι όταν κάθεται στο γραφείο του να του υπενθυμίζετε να πίνει μια γουλιά νερό μια στο τόσο, ακόμη κι αν δεν διψάει.

Το κυριότερο δε από όλα; Δώστε του εσείς το καλό παράδειγμα! Φροντίστε να σας βλέπει το παιδί σας κάνετε εσείς πρώτα αυτό που του προτείνετε.

 

Μάθετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της νέας Μηχανής Νερού της Strauss, που παράγει φυσικό ανθρακούχο νερό στην αγαπημένη σας θερμοκρασία με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού!

Μαθετε περισσοτερα

Contact us

Showroom
4, Korniliou Str., Strovolos 2028 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 44 18 28

Office
P.O.Box 16216, 2087 Akropoli, Nicosia

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

Opening Hours

Telephone Service and Technical Support:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Store operating hours:
08:00 – 17:00 (Monday – Friday)
09:30 – 13:30 (Saturday)

Follow us

StrausPopUpBanner