Η αξία του νερού για το ανθρώπινο σώμα είναι πασίγνωστη και πολύ καλά τεκμηριωμένη: με σχεδόν το 60% το βάρους μας να αντιστοιχεί σε νερό, είναι προφανές πως σχεδόν κανένα όργανό του δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά δίχως σωστή και επαρκή ενυδάτωση.

Κι αν αυτό ισχύει γενικά για το ανθρώπινο σώμα, πόσο μάλλον για τον οργανισμό μιας εγκύου!

Η εγκυμοσύνη έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το σώμα μιας γυναίκας. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε πόσο σημαντικό είναι τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο η άφθονη κατανάλωση φιλτραρισμένου νερού, καθώς και τους κινδύνους που κρύβει η αφυδάτωση.

inner

  1. Επαρκής Ενυδάτωση

Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για το πόσο σημαντική είναι η καλή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και το ίντερνετ και η τηλεόραση βρίθουν από αντίστοιχα προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν την έγκυο να παραμείνει υγιής και το έμβρυο να αναπτυχθεί σωστά.

Ελάχιστα, όμως, τονίζουν την αξία της επαρκούς ενυδάτωσης.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι και γυναικολόγοι συμφωνούν πως μια έγκυος πρέπει να πίνει τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα για να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και η δική της υγεία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στα αρχικά της στάδια.

Ο λόγος είναι απλός: τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, ο οργανισμός αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του αίματος, βασικό συστατικό του οποίου είναι το πλάσμα, που αποτελείται κατά 92% από νερό. Επίσης, το σώμα τροφοδοτεί με άφθονο νερό τον πλακούντα, ενώ παράγει και αμνιακό υγρό, που περιβάλλει και προστατεύει το μωρό από κραδασμούς στον αμνιακό σάκο.

Συμπέρασμα; Το σώμα της εγκύου έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης, γιατί παράγει μεγάλες ποσότητες σωματικών υγρών.

iStock 835757736

  1. Οι Ιδιαίτερες Ανάγκες της Εγκύου

Να θυμάστε ότι ορισμένα κοινά συμπτώματα της κύησης, όπως η ναυτία και ο εμετός, αφυδατώνουν το σώμα και, επομένως, μεγαλώνουν τις ανάγκες της εγκύου για νερό.

Η αφυδάτωση προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό – πόσο μάλλον στο σώμα μιας εγκύου. Μια έγκυος θα βιώσει πολύ πιο έντονα τα κοινά συμπτώματα της αφυδάτωσης: εξάντληση, δυσκοιλιότητα, έλλειψη διανοητικής συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, επιβάρυνση των νεφρών και του ήπατος με τοξίνες και άλλες άχρηστες ουσίες.  

Η έλλειψη νερού συχνά προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη σε μία έγκυο, προκαλώντας της εφίδρωση και εξάντληση. Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει, επίσης, την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος της εγκύου σε ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού σωλήνα.

Η αφυδάτωση επηρεάζει, επίσης, την παραγωγή αμνιακού υγρού. Η μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης έχουν συσχετιστεί σε κάποιες έρευνες με γενετικές ανωμαλίες ή και με αποβολές. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, το μειωμένο αμνιακό υγρό μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας, καθώς και μειωμένη παραγωγή μητρικού γάλακτος μετά τον τοκετό.

  1. Η Σημασία της Καλής Ενυδάτωσης

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η νέα μαμά χρειάζεται άφθονο νερό, τόσο για τον εαυτό της, όσο και για τον θησαυρό που μεγαλώνει μέσα της. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), μια έγκυος πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 2,3 λίτρα νερού ημερησίως – δηλαδή τουλάχιστον 300ml περισσότερα από όσα έπινε προτού συλλάβει.

Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγει τη ζάχαρη και την καφεΐνη, καθώς έχουν διουρητική δράση, και να αποφεύγει δραστηριότητες ή μέρη που προκαλούν έντονη εφίδρωση και αύξηση της θερμοκρασίας.

iStock 1153039856

  1. Τροφές με Μεγάλη Περιεκτικότητα σε Νερό

Εννοείται πως σημαντικό ποσοστό νερού μπορεί να καταναλωθεί μέσω συγκεκριμένων τροφών, κυρίως λαχανικών, όπως το μαρούλι και το λάχανο, και φρούτων, όπως η ντομάτα και το αγγούρι (ναι, φρούτα είναι), το καρπούζι και το αχλάδι.

Εννοείται πως οι σούπες και τα μη καφεϊνούχα αφεψήματα είναι επίσης καλές επιλογές.

iStock 453255923

  1. Το Μυστικό για Καλή Ενυδάτωση

Μια έγκυος έχει πολλά στο μυαλό της, ενώ παράλληλα δεν σταματά να ασχολείται με τις υποχρεώσεις στο σπίτι ή και την εργασία της. Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό για καλή ενυδάτωση;

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συστήνουν να έχει η μητέρα μαζί της παντού και πάντοτε ένα μπουκαλάκι με καλά φιλτραρισμένο νερό.

Επομένως, μια συσκευή φιλτραρίσματος νερού της Strauss αποτελεί την ιδανική λύση!

Βραβευμένες με τις αυστηρότερες διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας, σας προσφέρει άμεσα

  • κρυστάλλινο, τριπλά φιλτραρισμένο νερό,
  • απαλλαγμένο από χλώριο κατά 99%,
  • με όλα τα πολύτιμα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία, στην ιδανική κάθε φορά θερμοκρασία (κρύο, χλιαρό, ζεστό, καυτό)…

με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού!

Προστατέψτε, λοιπόν, την υγεία σας και κάντε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη, ετοιμάζοντας στο λεπτό τα αγαπημένα σας ροφήματα!

Επικοινωνήστε με την έμπειρη ομάδα της Strauss Water Cyprus για να επιλέξετε το μοντέλο και το χρώμα που ταιριάζει στη δική σας κουζίνα!                              

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας