Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική όχι μόνο για αθλητές, αλλά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αλλά και το βασικό στοιχείο του οργανισμού μας. Οι περισσότεροι ιστοί του ανθρώπινου σώματος έχουν περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει στο 70-80%. 

Το νερό, όμως, δεν είναι μόνο βασικό δομικό συστατικό του σώματος. Επιτελεί πάρα πολλές και εξίσου ζωτικές λειτουργίες. 

Να αναφερθούμε στα οφέλη που προσφέρει το νερό στον οργανισμό:

Ενυδατώνει τις αρθρώσεις

Ο χόνδρος που επικαλύπτει τις αρθρώσεις και σχηματίζει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελείται κατά 80% από νερό. Ένας οργανισμός που αφυδατώνεται συστηματικά έχει πιο ευπαθείς χόνδρους, με αποτέλεσμα μειωμένη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών, τραυματισμούς και, φυσικά, πόνο. 

 Συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου 

Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο το σώματος, καθώς, χωρίς αυτό, το κύτταρο πεθαίνει. Το αίμα, όμως, αποτελείται κατά 90% από νερό! 

inner 2 strauss article

Προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό

Εκτός του ότι αποτελούνται κι αυτά κυρίως από νερό, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από μια προστατευτική, ρευστή ουσία με βάση το νερό, το επονομαζόμενο «εγκεφαλονωτιαίο». Έχει, επίσης, διαπιστωθεί πως η συστηματική αφυδάτωση επηρεάζει σημαντικά λειτουργίες όπως η συγκέντρωση, η μνήμη και οι νοητικές επιδόσεις. 

Ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία

Η αποβολή του ιδρώτα αποτελεί τον βασικότερο μηχανισμό εξισορρόπησης της θερμοκρασίας για το σώμα. 

Βοηθά στην πέψη

Το έντερο χρειάζεται σημαντική ποσότητα νερού για να λειτουργήσει σωστά, εξισορροπώντας την ποσότητα οξέων στο στομάχι. 

Διατηρεί υγιείς τους νεφρούς

Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα, αλλά χρειάζονται άφθονο νερό για να λειτουργήσουν σωστά. Μάλιστα, η ελλιπής ενυδάτωση είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. 

inner 1 strauss article

Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης

Έχει διαπιστωθεί ότι η σωστή ενυδάτωση βοηθά το σώμα να διατηρεί την πίεση σε υγιή επίπεδα. 

Βελτιώνει τις επιδόσεις στην γυμναστική

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά το σώμα να αποδώσει καλύτερα σε αθλητικές δραστηριότητες που διαρκούν πάνω από μισή ώρα. 

Διευκολύνει το αδυνάτισμα

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η κατανάλωση νερού πριν από κάθε γεύμα μειώνει την όρεξη, προκαλεί ευκολότερα κορεσμό και, ως αποτέλεσμα, βοηθά στο αδυνάτισμα. 

 

Πόσο Νερό Χρειαζόμαστε; 

Το νερό, βέβαια, κάνει τη δουλειά του μόνο αν βρίσκεται σε επαρκή ποσότητα μέσα στο σώμα. Φυσικά, η «σωστή» ποσότητα νερού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες για κάθε άτομο. 

Έχει υπολογιστεί ότι ένας οργανισμός που χάνει 10% του νερού που περιέχει μέσω της εφίδρωσης, της ούρησης κ.λπ. αφυδατώνεται σοβαρά, προκαλώντας δυσλειτουργίες στο σώμα. Αν η απώλεια φτάσει στο 20%, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. 

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναπληρώνουμε άμεσα το νερό που χάνει ο οργανισμός μας, τόσο μέσω της τροφής, όσο και μέσω της τακτικής κατανάλωσης νερού – όχι με αναψυκτικά, που είναι γεμάτα ζάχαρη, ή με καφέδες που λειτουργούν ως διουρητικά. 

Ο καλύτερος τρόπος να υπολογίσετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Ένας γενικός κανόνας, που εφαρμόζεται κυρίως σε αθλητές, είναι η κατανάλωση περίπου 0,03 λίτρου νερού (ή άλλων υγρών) για κάθε κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά, πρέπει να πίνει περίπου 2 λίτρα νερό ημερησίως. 

Η Strauss δίνει μεγάλη σημασία στην υγεία του ανθρώπου και στην καλή ενυδάτωση, παράγοντας συσκευές φιλτραρίσματος που προσφέρουν πεντακάθαρο, κρυστάλλινο νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού! 

Επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας και μάθετε περισσότερα! 

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας