Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η πόση νερού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος είναι κακή συνήθεια, καθώς, όπως ισχυρίζονται, παρεμποδίζει ή δυσκολεύει την πέψη, ίσως προκαλέσει λανθασμένη κατάποση, ή προκαλεί άλλου είδους ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον οργανισμό.

Έχουν δει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτά τα συμπεράσματα; Παρότι πολλοί από αυτούς επιμένουν για την ορθότητα της άποψής τους, κανείς δεν έχει δει κάποιου είδους έγκυρη επιστημονική έρευνα που να στηρίζει αυτές τις απόψεις.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Όπως θα δείτε διαβάζοντας παρακάτω, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

 

Να Πίνουμε Νερό όταν Γευματίζουμε ή Όχι; Ένα Πανάρχαιο Ερώτημα

Inner2 

Στην πραγματικότητα, η ερώτηση αυτή, για το αν πρέπει να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, έχει εγερθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο περίφημος λόγιος του Μεσαίωνα Μαϊμονίδης, που ήταν, μεταξύ άλλων, και γιατρός, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση νερού αλλά και οποιουδήποτε άλλου ποτού πριν και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος δεν ήταν υγιής συνήθεια.

Η επιστήμη, όμως, ιδιαίτερα η ιατρική, έχει κάνει άλματα από τότε. Έκτοτε, πάμπολλες μελέτες έχουν διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα και έχουν όλες καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων δεν επηρεάζει αρνητικά την πέψη.

Σύμφωνα με γιατρούς και ερευνητές από όλον τον κόσμο, η παράλληλη κατανάλωση νερού και στερεής τροφής  δεν επηρεάζει τη γαστρική οξύτητα, όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί, καθώς το στομάχι παράγει εκ των προτέρων επιπλέον γαστρικό οξύ ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τόσο την εισαγωγή τροφής όσο και νερού.

Δεν είναι λίγοι οι διαιτολόγοι που έχουν καταλήξει πως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ένας μύθος που ξεκίνησε μάλλον από την επιθυμία να αντιμετωπιστεί το φούσκωμα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Όπως τονίζουν, η πόση μιας μετρημένης ποσότητας νερού δεν δυσχεραίνει τη δράση των πεπτικών ενζύμων και τη διάσπαση της τροφής.

 

Ένα Ποτήρι Νερού είναι Αρκετό

Επομένως, ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά την πέψη, αλλά βοηθά και στον μεταβολισμό της τροφής.

Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια του γεύματος ιδιαίτερα σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να επιβραδύνει τις συσπάσεις των εντέρων και, συνακόλουθα, τη στομαχική κένωση. Παρόμοια, η πόση καφέ ή τσαγιού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ίσως παρεμποδίσει την απορρόφηση σιδήρου. Είναι, συνεπώς, καλύτερο να πίνετε καφέ ή τσάι μετά το πρωινό σας, όχι κατά τη διάρκειά του.

Συμπέρασμα; Πάμπολλες μελέτες έχουν καταδείξει πως ένα ποτήρι νερού μάλλον βοηθά την πέψη, παρά την παρεμποδίζει ή την καθυστερεί. Στην πραγματικότητα, οι διαιτολόγοι θεωρούν πως η τακτική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό μας, ώστε δεν υπάρχει λόγος να διακοπεί την ώρα των γευμάτων.

 

Πίνετε, λοιπόν, νερό άφοβα, ειδικά αν έχετε μια παροχή νερού που σας το παρέχει στην αγνότερη, πιο καθαρή μορφή του, καθώς και στην θερμοκρασία που το προτιμάτε. Μάθετε περισσότερα, πατώντας εδώ!

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας