Γιορτινό Τραπέζι – Πώς θα το Κάνετε και Νόστιμο και Υγιεινό!

20 Δεκεμβρίου, 2018

Η περίοδος των γιορτών: διασκεδαστική, μαγευτική, ονειρική και… παχυντική!

Οι λόγοι γνωστοί: εκτός του ότι περιτριγυριζόμαστε από πεντανόστιμες λιχουδιές, γλυκά, γαλοπούλες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες (όλα τους με άφθονες θερμίδες, ζάχαρη και λίπος), εκτός του ότι τον χειμώνα το ίδιο το σώμα μας έχει την τάση να συσσωρεύει μεγαλύτερες ποσότητες λίπους, εκτός του ότι αθλούμαστε λιγότερο, έχουμε και τις συντροφιές με φίλους και συγγενείς, που αναγκαστικά θα συνοδεύονται από μπόλικο φαγητό και αλκοόλ!

Τι να γίνει όμως; Ο Δεκέμβρης είναι ο κατεξοχήν μήνας των οικογενειακών συγκεντρώσεων, κι όλη η ουσία του πράγματος είναι να μαζευτούμε όλοι μαζί δίπλα στο τζάκι και να περάσουμε όμορφα. Αν υπήρχε κι ένας τρόπος να κάνουμε όλα αυτά τα γεύματα λιγότερο παχυντικά και περισσότερο υγιεινά

Ή μήπως υπάρχει;

Παρακάτω θα ανακαλύψετε μερικές πολύ έξυπνες και πρακτικές λύσεις για το πώς μπορείτε να κάνετε το γιορτινό σας τραπέζι πιο υγιεινό, μα εξίσου νόστιμο!

  1. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πατάτες, ψήστε τες στον φούρνο αντί για το τηγάνι. Είναι και πιο εύκολες έτσι, και εξίσου νόστιμες, ειδικά αν δεν τις κόψετε πολύ χοντρές.
  2. Προτιμήστε μια δική σας σάλτσα με φρέσκια ντομάτα και λαχανικά αντί για έτοιμη.
  3. Μη χρησιμοποιήσετε ζωικό λίπος και δοκιμάστε να προσθέσετε το λάδι στο τέλος του ψησίματος⋅ και νοστιμότερο θα είναι, και πιο υγιεινό, ενώ παράλληλα θα μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που βάζετε.
  4. Για τη γέμιση της γαλοπούλας:
    • αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή έστω φυτική μαργαρίνη⋅
    • μειώστε την ποσότητα συκωτιού και προσθέστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα, ρύζι και λαχανικά⋅
    • για περισσότερη γεύση, προσθέστε ζωμό λαχανικών και όχι «τόνους» αλατιού.
  5. Προτιμήστε λευκό κρέας για τα συχνά γεύματα με φίλους και συγγενείς, ή έστω άπαχο μοσχάρι αντί για χοιρινό, αρνί ή κατσίκι.
  6. Συνοδέψτε τα πιάτα σας με μπόλικα λαχανικά.
  7. Αντικαταστήστε τις πάστες και τις τούρτες με σπιτικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
  8. Την ημέρα του γεύματος:
  • Φάτε κάτι ελαφρύ καμιά ώρα πριν το γεύμα! Είναι σημαντικό να μην γυαλίζει το μάτι σας όταν πρωτοαντικρίσετε τον γιορτινό μπουφέ.
  • Αποφύγετε τα ορεκτικά και απολαύστε ένα χορταστικό κυρίως πιάτο.
  • Μασάτε αργά, απολαύστε τη γεύση. Με τον τρόπο αυτό θα δώσετε χρόνο στο στομάχι να ενημερώσει τον εγκέφαλο πως χόρτασε, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε την παγίδα να φάτε περισσότερο απλά και μόνο για τη γεύση.
  • Να θυμάστε ότι είστε εκεί για την παρέα και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, όχι για το φαγητό. Την ίδια συνταγή μπορείτε να την απολαύσετε οποτεδήποτε – τους φίλους και τους συγγενείς σας όχι.

Inner

Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας που μας επιτρέπει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να απολαύσουμε τη συντροφιά ανθρώπων που νοιάζονται για μας πραγματικά – και το αντίστροφο.

Το φαγητό και το ποτό είναι η γαρνιτούρα, είναι το καρύκευμα – όχι το κύριο «συστατικό» των ημερών. Το να θυμάστε αυτή την τόσο σημαντική αλήθεια θα αποτελέσει από μόνο του προστασία από υπερβολές και κραιπάλες!

Καλάθι αγορών
Scroll to Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.