2020 – άλλο ένα έτος τελειώνει, κι ένα νέο ξεκινά, κι ίσως αναρωτιέστε πόσο προχώρησαν τα σχέδιά σας, πόσο κοντύτερα είστε στους στόχους σας, αν αναπτυχθήκατε ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα όσο θα θέλατε.

Υπάρχει κι άλλη μία ερώτηση που θα ήταν ίσως καλό να κάνετε στον εαυτό σας: πόσες μέρες του χρόνου που πέρασε ήσασταν ο εαυτός σας, και πόσες… κάποιος άλλος; Πόσες φορές καταπνίξατε τις πραγματικές απόψεις, σκέψεις και αντιδράσεις από έλλειψη τόλμης, θάρρους ή αυτοπεποίθησης;

     1.  Άνθρωποι… Χαμαιλέοντες

Ίσως είναι πιο εύκολο να εντοπίζετε αυτήν την τάση σε άλλους, παρά στον εαυτό σας. Έχετε παρατηρήσει, λόγου χάρη, κάποιο άτομο να αλλάζει τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται; Μοιάζουν με τον χαμαιλέοντα, που έχει την ικανότητα να αλλάζει τα χρώματά του και να καμουφλάρεται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Ίσως γίνονται πιο καταδεχτικοί όταν βρίσκονται με ανωτέρους τους, πιο σαρκαστικοί και επικριτικοί όταν είναι με φίλους ή συναδέλφους, πιο ανασφαλείς ή φοβικοί όταν δέχονται κριτική κτλ. Μπορεί να έχετε μια απολύτως φυσιολογική συζήτηση μαζί τους, κι έξαφνα να αλλάζουν τη στάση του σώματός τους, τον τόνο της φωνής τους και το λεξιλόγιό τους μόλις κάποιος άλλος μπαίνει στο δωμάτιο.

Μήπως, όμως, τώρα που περιγράφουμε αυτή τη συμπεριφορά, την αναγνωρίζετε και στον εαυτό σας; Μήπως κι εσείς «καμουφλάρεστε» από καιρό σε καιρό;

 

     2.  Προσαρμοστικότητα ή… Ανειλικρίνεια;

Είναι αλήθεια πως όλοι μας περνούμε στιγμές συγκάλυψης του πραγματικού μας εαυτού. Η προσαρμοστικότητα, η εγκράτεια και η υποχωρητικότητα είναι θετικές ιδιότητες σε στιγμές δυσκολιών – σε συγκεκριμένο όμως βαθμό και για συγκεκριμένους λόγους. Αν πίσω από αυτές κρύβεται ένας φόβος ότι ο εαυτός μας δεν είναι αρκετά καλός, ικανός ή δυνατός, ή απλά φοβόμαστε την αποτυχία και την απόρριψη, τότε θα καταλήξουμε να ζούμε συνεχώς τη ζωή ενός άλλου.

Ναι, η εναλλαγή προσωπικότητας δεν είναι θετικό χαρακτηριστικό, και το χειρότερο είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το διακρίνουν, με αποτέλεσμα να μην εκτιμούν ή να μην εμπιστεύονται τα άτομα που υιοθετούν μια τέτοια συμπεριφορά.

Αντίθετα, οι άνθρωποι ελκύονται από την αυθεντικότητα. Ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με αυτό που κάνετε ή δεν τους αρέσουν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν σε αυτά και σέβονται την ειλικρίνειά σας – ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να αλλάζει προσωπικότητα, ιδιαίτερα κάτω από πίεση, δοκιμάστε τις παρακάτω εισηγήσεις.

 

     3.  Μάθε τον Εαυτό σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να βελτιωθείτε σε αυτό το κομμάτι, είναι να αρχίσετε να παρατηρείτε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας. Καθώς θα γνωρίζετε νέους ανθρώπους, ανταλλάξτε απόψεις, αφιερώστε χρόνο να γνωριστείτε με άλλα άτομα και, καθόλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παρατηρήστε τον εαυτό και τις αντιδράσεις σας.

Πότε αισθάνεστε πιο άνετα και πότε αμήχανα; Καταλαβαίνοντας τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις, θα μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας και θα είναι πιο εύκολο να του επιτρέψετε να βγει στην επιφάνεια.

 

     4.  Καταλάβετε τους Άλλους Γύρω σας

Άνθρωποι είμαστε όλοι και, συνεπώς, έχουμε πολλά κοινά. Σε κάθε επαφή σας με άλλους ανθρώπους, προσπαθήστε να κατανοήσετε καλύτερα τους άλλους γύρω σας. Κάντε βαθυστόχαστες ερωτήσεις και ακούστε προσεκτικά.

Κατανοώντας καλύτερα τους συνανθρώπους σας, θα είστε σε καλύτερη θέση να αντιδράσετε κι εσείς φυσιολογικά, βγάζοντας τον πραγματικό σας εαυτό.

 

     5.  Αποδιώξτε την Τελειομανία

Πού ‘ναι το κακό με την τελειότητα; Είναι απλό: είναι αδύνατη. Προσπαθώντας να είστε τέλειοι ή να συμπεριφέρεστε πάντοτε τέλεια, θα αναγκαστείτε να κρύψετε κάποια αδυναμία ή έλλειψη, και άρα θα πάψετε να είστε ο εαυτός σας.

Αποδεχτείτε τους περιορισμούς και τις αδυναμίες σας και μη φοβηθείτε να νιώσετε ευάλωτοι από καιρό σε καιρό. Κάθε φορά που θα βγαίνετε έξω από τη λεγόμενη “comfort-zone” θα μαθαίνετε πολλά και θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε ακόμη καλύτεροι.

     6.  Επικοινωνήστε Γνήσια με τους Άλλους Ανθρώπους

Πόσο εύκολο είναι να είστε σε μια συζήτηση και, ταυτόχρονα, να μην ακούτε λέξη από όσα λέγονται! Το μυαλό σας ίσως πετάει σε άλλα πράγματα, προβλήματα και σκέψεις.

Το κακό είναι πως, όσο έξυπνα κι αν απαντήσετε, ο άλλος καταλαβαίνει αν τον έχετε πραγματικά ακούσει και, συνεπώς, αντιλαμβάνεται ότι οι απαντήσεις σας δεν είναι αυθεντικές.

Προσπαθήστε να είστε πραγματικά παρόντες σε κάθε σας συζήτηση και κοινωνική αλληλεπίδραση. Να είστε ενεργός ακροατής και να δίνετε στους ανθρώπους την απόλυτη προσοχή σας.

Μαθαίνοντας την τέχνη της «ουσιαστικής παρουσίας» σε κάθε κατάσταση και περίσταση θα πετυχαίνετε να είστε ο εαυτός σας πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Φυσικά, η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών χρειάζεται χρόνο και επιμονή. Αν, όμως, κάνετε μικρά κάθε φορά βήματα, οι αντιδράσεις σας θα γίνονται όλο και πιο αυθεντικές, αγκαλιάζοντας παράλληλα κάθε πτυχή της πολύπλευρης προσωπικότητάς σας!

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας