Η καλύτερη στιγμή για να θέσετε τους στόχους της νέας χρονιάς είναι τώρα! Πώς θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας σε 12 μήνες; Πιο υγιή; Επιτυχημένο επαγγελματικά; Να απολαμβάνει το σπίτι τον ονείρων σας;

Ή μήπως απλά, το μόνο που θα θέλατε είναι να νιώθετε λίγο πιο χαρούμενος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα ατέρμονο κυνήγι ευτυχίας και θα έκαναν πολλά για να απολαμβάνουν περισσότερες στιγμές χαράς και μακρύτερες περιόδους ευτυχίας.

Τι είναι όμως η χαρά - και πώς μετριέται στην πράξη;

 Χαρούμενοι Είμαστε

Πόσο Χαρούμενοι Είμαστε; - Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας

Η χαρά, λοιπόν, σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι ένα θετικό θυμικό ή διάθεση που προκαλείται από θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

Το άκρως αντίθετο του θετικού θυμικού, το αρνητικό θυμικό, χαρακτηρίζεται από πεσμένο πνεύμα και αρνητισμό, μια κατάσταση στην οποία τα άτομα σκέφτονται και μιλούν αρνητικά ακόμα και για τα επιτεύγματά τους, και φυσικά για το μέλλον τους.

Συνεπώς η χαρά είναι υποκειμενική, καθώς εξαρτάται άμεσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάθε ατόμου. Πώς μπορεί να μετρηθεί;

Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι μπορούν να τη μετρήσουν, γι’ αυτό και δημοσιεύουν από το 2012 την  Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας , όπου οι χώρες κατατάσσονται σε μια λίστα ανάλογα με τον αριθμό των χαρούμενων πολιτών τους!

Το 2019, λοιπόν, η Κύπρος ήρθε 49η ανάμεσα από 156 χώρες. Η πιο «ευτυχισμένη» χώρα ανακηρύχτηκε η Φινλανδία, με τη Δανία και τη Νορβηγία να την ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως.

Βλέποντας ότι οι χώρες που πήραν την πρωτιά είναι οικονομικά ανεπτυγμένες, είναι εύκολο να συνδέσεις την χαρά και την ευτυχία με το χρήμα. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα, το πιστεύουν ακράδαντα αυτό. Μπορεί όμως στ’ αλήθεια το χρήμα να αγοράσει χαρά και ευτυχία;

Αυτό το ερώτημα δεν προβληματίζει μόνο τους ψυχολόγους, αλλά και τους οικονομολόγους. Ο Richard Easterlin, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, παρατήρησε ένα παράδοξο όσον αφορά τα χρήματα και την ευτυχία. Η χαρά αυξάνεται μεν με την αύξηση του εισοδήματος, αλλά μόνο προσωρινά – με άλλα λόγια, δεν έχει διάρκεια! Και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας. Οι πολύ αναπτυγμένες και ευημερείς χώρες δεν είναι αντίστοιχα πολύ περισσότερο ευτυχισμένες από τις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.

Συμπερασματικά, το χρήμα δεν είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην απόκτηση χαράς και ευτυχίας.

 Χαράς

Τα Οφέλη της Χαράς

Η χαρά είναι ταυτόσημη με την απόλαυση της ζωής, αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο όφελος. Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά οφέλη που έχουν αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 (Lyubomirsky et al.) υπάρχει σύνδεση μεταξύ θετικού θυμικού και επιτυχίας· δηλαδή, ένας χαρούμενος άνθρωπος είναι πιθανότερο να βιώσει την επιτυχία από έναν αρνητικό άνθρωπο.

 Ο λόγος; Φαίνεται πως η χαρά ενισχύει τις έμφυτες ικανότητές μας και μας επιτρέπει να επιτύχουμε περισσότερους στόχους και μας υποκινεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

 Άνθρωποι

Ζουν Τελικά Περισσότερο οι Χαρούμενοι  Άνθρωποι;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2010 (Koopmans et al.), τα ποσοστά της χαράς ήταν μεγαλύτερα σε υπερήλικες.

Οδηγεί όμως η χαρά σε μακροζωία; Ή μήπως η μακροζωία με καλή υγεία οδηγεί σε μια χαρούμενη ζωή; Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;

Παρότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως η χαρά συμβάλλει στη μακροζωία, κι η μακροζωία με τη σειρά της ενισχύει την καλή διάθεση.

 

Παράγοντες Χαράς

Καθώς η χαρά και η ευτυχία είναι άυλες, πνευματικές καταστάσεις, ας δούμε κάποιους παράγοντες, ανεξάρτητους από χρήματα και υλικά αγαθά, οι οποίοι ενισχύουν τη χαρά μας:

 

  • Πράξεις Καλοσύνης

«Όποιος δεν έχει καλοσύνη, δεν μπορεί να αισθανθεί αληθινή χαρά», είπε ο Thomas Carlyle.

Πράγματι, οι πράξεις καλοσύνης χωρίς ιδιοτελές κίνητρο συμβάλλουν στην αύξηση της χαράς μας, και αυτό έχει αποδειχτεί και επιστημονικά.

 

  • Ανθρώπινες Σχέσεις

Η ικανότητά μας να κάνουμε φίλους επιδρά στην αυτοπεποίθησή μας. Δεν προξενεί λοιπόν έκπληξη που οι εξωστρεφείς απολαμβάνουν περισσότερες στιγμές χαράς από τους εσωστρεφείς.

Τη χαρά μας επηρεάζει βέβαια και ο σύντροφος της ζωής μας. Σε μια υγιή σχέση, με υψηλούς δείκτες στην επικοινωνία, στην ικανοποίηση των υλικών και - κυρίως - συναισθηματικών αναγκών, η χαρά ευδοκιμεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η δυστυχία επικρατεί και στους δύο συντρόφους, εξ’ ου και οι πολλοί διαλυμένοι γάμοι.

 

  • Θετική Στάση Ζωής

«Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος επειδή κάνει καλό στην υγεία», ένα από τα διάσημα ρητά του Βολταίρου.

Πρόσφατες έρευνες τον επιβεβαιώνουν. Τα άτομα που είναι αποφασισμένα, όποιες και αν είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, να χαμογελούν και να βρίσκουν τη θετική πλευρά της ζωής, τελικά τα καταφέρνουν και αυξάνουν την χαρά τους.

Σταδιακά, μπορούν και αντιμετωπίζουν πιο εύκολα χτυπήματα της ζωής και διαχειρίζονται καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις, επειδή πολύ απλά έχουν θετική στάση ζωής.

 

Θέλετε λοιπόν ο Δεκέμβριος του 2020 να σας βρει πιο χαρούμενους; Επενδύστε στη θετική στάση ζωής, στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων, στην καλή διατροφή και στην άσκηση, και μην αφήνετε τίποτα να σας πτοεί! Είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρετε!

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας