Ως γονείς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: ο τρόπος που μεγαλώνουν και ζουν τα παιδιά μας θα επηρεάσει, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, το μέλλον τους.
Η σκέψη αυτή, αν μη τι άλλο, ίσως μας γεμίζει άγχος – αλλά ο στρουθοκαμηλισμός (το να αποφεύγουμε δηλαδή να αντικρίσουμε μια αρνητική εξέλιξη με την ελπίδα ότι έτσι θα την αποφύγουμε κιόλας) δεν είναι λύση. Κάθε γονέας οφείλει να αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις που παίρνει και ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στα παιδιά του θα έχει οπωσδήποτε σημαντικότατο αντίκτυπο στη ζωή τους.
Αν θεωρείτε τέτοιου είδους δηλώσεις «υπερβολικές», θα βρείτε πολύ διαφωτιστικές τις παρακάτω πληροφορίες. Θα ανακαλύψετε τουλάχιστον πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους με τους οποίους η παιδική ηλικία επηρεάζει το μέλλον ενός παιδιού.
Μια μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2007 με αντικείμενο 35.000 παιδιά που πήγαιναν στο νηπιαγωγείο στις χώρες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αγγλίας διαπίστωσε ότι η επαφή με τα μαθηματικά σε μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει λογική και συγκροτημένη σκέψη, καθώς και να αντιληφθεί τη διαδικασία τόσο των παραγωγικών όσο και των επαγωγικών συλλογισμών – εφόδια εξαιρετικά σημαντικά για τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία.
Μια μελέτη που παρακολούθησε την πρόοδο 7.771 παιδιών στη Βρετανία από την ηλικία των 7 ετών ως τα 50 τους χρόνια, τα οποία υπέφεραν από πρακτικές bullying σε μικρή ηλικία, διαπίστωσε ότι αντιμετώπισαν αργότερα μεγάλες δυσκολίες στις προσωπικές τους σχέσεις, αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, εργασιακά προβλήματα και μειωμένες προοπτικές επιτυχούς επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry journal από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Duke. Ακόμη πιο ενδιαφέρον σε αυτή την έρευνα, ωστόσο, ήταν το ότι αντίστοιχα (ή και σοβαρότερα) προβλήματα αντιμετώπιζαν όσοι έκαναν bullying σε άλλους στην παιδική τους ηλικία, αντιμετωπίζοντας μάλιστα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τάσεων αγοραφοβίας και αυτοκτονίας.
Ο εκφοβισμός αποτελεί πραγματική μάστιγα, τόσο για τους θύτες, όσο και για τα θύματα. Αν διακρίνετε ότι το παιδί σας ανήκει είτε στη μία, είτε στην άλλη κατηγορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιον ειδικό για να λάβετε εξειδικευμένη βοήθεια.
Σύμφωνα με μια μελέτη, συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στη Washington Post, η ασφυκτική γονική προσοχή μπορεί συχνά να κάνει ζημιά στο παιδί, παρά να το βοηθήσει.
Συνήθως οι μητέρες πέφτουν θύματα αυτού του φαινομένου, αφιερώνοντας υπερβολικό χρόνο και προσήλωση σε κάθε πτυχή της ζωής του παιδιού τους – με αποτέλεσμα συχνά να το κάνουν να αισθάνεται ότι «πνίγεται».
Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά γεννά άγχος και στην ίδια τη μητέρα, η οποία έχει ήδη βαρύ πρόγραμμα λόγω των εργασιών του σπιτιού ή των απαιτήσεων μιας εξωτερικής εργασίας – άγχος το οποίο μεταδίδει και στο παιδί. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «συναισθηματική μόλυνση» και μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον ψυχισμό του παιδιού, με σοβαρές επιπτώσεις για τη συναισθηματική του ανάπτυξη.
Διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει πως ο υπερπροστατευτικός γονέας τείνει επίσης να παίρνει όλες τις αποφάσεις για το παιδί του. Παρότι αυτό μπορεί να γίνεται με καλό κίνητρο, η επίδραση που έχει στην ψυχοσύνθεση του παιδιού μπορεί να είναι τραυματική, πείθοντάς το υποσυνείδητα πως το ίδιο πολύ απλά δεν έχει την ικανότητα να πάρει σωστές αποφάσεις για τον εαυτό του, και να το οδηγήσει να ζητά πάντοτε από άλλους να αποφασίζουν για εκείνο, ακόμη και όταν ενηλικιωθεί.
Στοιχεία από μια πανεθνική έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες που περιέλαβε 6.600 παιδιά που γεννήθηκαν το 2001 κατέδειξαν πως οι προσδοκίες και η πίστη που έχουν οι γονείς στις ικανότητες των παιδιών τους είχαν σημαντικότατη επίδραση στη σταδιοδρομία τους – σε ποσοστό περίπου 97%.
Εκτός του ότι έκαναν το παν για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στις σπουδές ή την επαγγελματική τους κατάρτιση, οι συγκεκριμένοι γονείς βοήθησαν επίσης τα παιδιά τους να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσουν την κάθε πρόκληση που ίσως βρήκαν στο διάβα τους ώσπου να τα καταφέρουν.
Τα χαρακτηριστικά αυτά παραδείγματα αποδεικνύουν πως όσα κάνουμε τώρα ως γονείς θα επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον των παιδιών μας. Αντί να δούμε όμως την αναντίρρητη αυτή αλήθεια ως πηγή άγχους, ας την δούμε ως ένα αφυπνιστικό κάλεσμα να αφιερώσουμε τον χρόνο και τη σημασία που αναμφίβολα αξίζουν τα παιδιά μας, ώστε να ενθαρρύνουμε μια όσο το δυνατόν πιο υγιή και πολύπλευρη ανάπτυξη στη ζωή τους.
Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία
T: +357 22 44 18 28
Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία
T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93
Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)
Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)