Με τόνους πλαστικού να καταναλώνονται και να απορρίπτονται σε ετήσια βάση, ο πλανήτης εκπέμπει το πιο έντονο SOS του. Μπορεί ως υλικό να είναι φθηνό και πάρα πολύ εύχρηστο, καθιστώντας το αρκετά πρακτικό στις κοινές εφαρμογές, παρόλα αυτά το πλαστικό χρειάζεται δεκαετίες ακόμα και εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί, επιβαρύνοντας έτσι τα οικοσυστήματα στα οποία απορρίπτεται και καταστρέφοντας ολόκληρους βιότοπους.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος επιβαρύνεται εξαιρετικά από τη χρήση του πλαστικού και η ανθρωπότητα οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να βρει εναλλακτικές λύσεις και να μειώσει τη χρήση του στην καθημερινότητά μας. 

Αρκετά επιρρεπείς σε αυτή τη μόλυνση είναι τόσο οι στεριές όσο και οι θάλασσες, καθώς οι υγειονομικοί χώροι ταφής των απορριμμάτων δεν έχουν απαντήσει ικανοποιητικά στο ζητούμενο τις βιοδιάσπασης των δύσκολων αυτών σκουπιδιών. 

Η προηγούμενη πενταετία έκανε ένα αποφασιστικό βήμα με τη σταδιακή αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αλλά και στην κομβική αντικατάσταση στα πλαστικά καλαμάκια, που έδωσαν τη θέση τους σε χάρτινα, μεταλλικά και γυάλινα ισάξιας λειτουργικότητας.

Τα πλαστικά, όμως, συνεχίζουν να κατακλύζουν κυριολεκτικά τη ζωή μας αποτελώντας αυτή τη στιγμή τον νούμερο ένα ρυπογόνο παράγοντα αυτού του πλανήτη πού προέρχεται από καθαρά ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Κι αν για κάποιους αυτή η διαπίστωση  φαίνεται υπερβολική, οι αριθμοί που έρχονται μέσα από τις διεθνείς οικολογικές οργανώσεις είναι αποστομωτική και δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση: 

strausswater inner2

 • Σε ετήσια βάση παράγουμε περίπου 380 τόνους πλαστικού παγκοσμίως.
 • Το 50% αυτής της παραγωγής προορίζεται για προϊόντα μίας χρήσης.
 • Περισσότερα από 10 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
 • Πάνω από το 40% της συνολικής χρήσης πλαστικού προορίζεται για τη βιομηχανία της συσκευασίας, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη δεξαμενή χρήσης και παραγωγής πλαστικών ειδών.
 • Γύρω στα 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο κάθε χρόνο. Κάθε λεπτό που περνάει υπολογίζεται πως χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα στον κόσμο μας ένα εκατομμύριο σακούλες. 
 • Μία πλαστική σακούλα έχει περίπου 15 λεπτά ζωής πριν απορριφθεί στα σκουπίδια.
 • Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή πλαστικών έχει υπερβεί την αντίστοιχη παραγωγή ολόκληρου του προηγούμενου αιώνα.
 • Περίπου 100 δισεκατομμύρια πλαστικά κουτάκια αναψυκτικών και νερού πουλήθηκαν το 2014 μονάχα στην Αμερική κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 315 κουτάκια ανά άτομο.
 • Η διαδικασία της εμφιάλωσης του νερού απαιτεί 6 φορές περισσότερο νερό ανά μπουκάλι από αυτό που έχει το ίδιο το μπουκάλι μέσα του.
 • Το 14% όλων των απορριμμάτων προέρχεται από τα κουτάκια των αναψυκτικών χωρίς να υπολογίζουμε τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται για καπάκια και ετικέτες.
 • Η θαλάσσια ζωή απειλείται από το πλαστικό και περίπου ένα εκατομμύριο θαλάσσια ζώα σκοτώνονται από αυτή τη μόλυνση κάθε χρόνο.
 • Λιγότερο από 9% του συνολικού αριθμού των πλαστικών που παράγονται καταλήγει στην ανακύκλωση.
 • Οι άνθρωποι καταναλώνουν μέσω του μολυσμένου φαγητού τους περίπου 20 κιλά πλαστικού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. 
 • Συνεχίζοντας τη μόλυνση με αυτούς τους ρυθμούς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς μας από ό,τι ψάρια.
 • Στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπολογίζεται πως καθημερινά απορρίπτονται γύρω στα 500 εκατομμύρια καλαμάκια.
 • Κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες.
 • Στη Μεγάλη Βρετανία σε ετήσια βάση καταλήγουν στις χωματερές 5 δισεκατομμύρια σερβιέτες, είδη ξυρίσματος και πλαστικές οδοντόβουρτσες. 

strausswater inner3

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από ανεξάρτητες μετρήσεις και αποτελούν χαρακτηριστικές ενδείξεις του μεγέθους που έχει προσλάβει το πρόβλημα της χρήσης του πλαστικού. Η αλόγιστη σπατάλη και η απροθυμία μας να υιοθετήσουμε άλλους οικολογικούς τρόπους αποδεικνύει τελικά την ίδια την απροθυμία μας να προστατεύσουμε το δικό μας μέλλον που δεν είναι ανεξάρτητο από του πλανήτη.  

Αντικαθιστώντας, όμως, παλιές συνήθειες και αποκτώντας μία ενεργή οικολογική συνείδηση το εις βάρος μας κλίμα μπορεί να αναστραφεί. Μειώνοντας σήμερα το ποσοστό των πλαστικών που καταναλώνουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι μπορούμε με αυτό το μικρό μα σημαντικό βήμα να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά. Η μαζική συμμετοχή και η συλλογική συνείδηση είναι φυσικά κρίσιμες για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.  

Αρχίζουμε λοιπόν από εμάς και κάνουμε τη διαφορά όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στο σπίτι, προτιμώντας συσκευασίες που ανακυκλώνονται αλλά και αντικαθιστώντας τα πλαστικά μπουκάλια με μία μηχανή φιλτραρίσματος νερού, όπως της Strauss Water, που επιτρέπει να απολαμβάνουμε το πολύτιμο αυτό δώρο χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.  

Η Strauss Water είναι εξάλλου μία εταιρεία που διέπεται από τις αρχές της οικολογικής διαχείρισης και διαθέτει μία παγιωμένη φιλοσοφία σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανακύκλωση. Κλείνοντας, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως ο πλανήτης δεν μας ανήκει. Τον έχουμε δανειστεί για λίγο, με ύψιστο χρέος μας να τον παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας. 

 

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας