Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού χρησιμοποιήσετε ξανά ένα πλαστικό μπουκάλι νερού

18 Ιουνίου, 2015

Η απάντηση: αν έχετε ένα συγκεκριμένο μπουκάλι νερού το οποίο και χρησιμοποιείτε καθημερινά για να πίνετε νερό, συγχαρητήρια! Η ενυδάτωση είναι πάρα πολύ σημαντική για μας! Αναρωτηθείτε όμως: πότε ξεπλύνατε για τελευταία φορά αυτό το μπουκάλι; Ίσως σκέφτεστε πως αφού είναι μόνο νερό αυτό που το γεμίζει, γιατί να το πλύνετε, έτσι δεν είναι;

Όχι ακριβώς, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα μπουκάλι το οποίο είναι εξ αρχής κατασκευασμένο για μία και μόνο χρήση. Σε ένα άρθρο του 2007 στο ιατρικό περιοδικό Practical Gastroenterology, ειδικοί επισήμαναν πως οι κατασκευαστές των μπουκαλιών νερού που χρησιμοποιούνται ευρέως στο εμπόριο δεν συστήνουν να χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά από τους καταναλωτές. Αυτό λέγεται επειδή η καθημερινή χρήση μπορεί να εξασθενίσει αισθητά το πλαστικό, προκαλώντας την συνεχή του εκλέπτυνση και την εμφάνιση ρωγμών. Στις συγκεκριμένες ρωγμές μπορούν να επικαθήσουν βακτήρια, τα οποία και ίσως προκαλέσουν κάποια παθογένεια στον οργανισμό. Επίσης, η βακτηριδιακή μόλυνση αποτελεί αυξημένο κίνδυνο όταν το μπουκάλι δεν πλένεται συχνά. Κι όταν αναφερόμαστε σε πλύσιμο, εννοούμε φυσικά τη χρήση σαπουνιού, καλό ξέπλυμα (αλλά όχι με καυτό νερό) – και αφού σιγουρευτούμε πως βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση.

Ακόμη και μπουκάλι νερού σχεδιασμένο για επανειλημμένη χρήση ενέχουν κινδύνους βακτηριδιακής μόλυνσης, αν δεν πλένονται τακτικά ή όταν συνεχίζεται η χρήση τους παρά τις εμφανείς τους φθορές. Τα βακτήρια που ελλοχεύουν σε ρωγμές φθαρμένων μπουκαλιών αποτελούν σοβαρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με το άρθρο, από τα όποια χημικά ίσως αποκολλώνται από τα πλαστικά τοιχώματα κατά τη χρήση.

Άλλωστε ένα μπουκάλι νερού αποτελεί πραγματικό παράδεισο για τα βακτήρια. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2002 στο καναδικό περιοδικό Journal of Public Health, ερευνητές, αφού πήραν 76 δείγματα νερού από μπουκάλια μαθητών του δημοτικού – ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνταν επί μήνες δίχως να πλυθούν – διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των δειγμάτων είχαν βακτηριδιακά επίπεδα μεγαλύτερα του κανονικού, γεγονός που ίσως οφείλεται σε πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που ήταν ήδη στο μπουκάλι και επεκτάθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου.

Μολονότι δεν ερευνήθηκε επισταμένα η ακριβής πηγή της μόλυνσης, πιο πιθανή πηγή ήταν τα χέρια των ίδιων των μαθητών, σύμφωνα με τη μελέτη, ειδικά αν οι μαθητές δεν είχαν την καλή συνήθεια να πλένουν τα χέρια τους αφότου χρησιμοποιούσαν την τουαλέτα.

Επιπρόσθετα, τα άπλυτα μπουκάλια νερού αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, κάτι που παρατήρησε και η Cathy Ryan, μία εκ των ερευνητών και διδάκτορας του πανεπιστήμιου του Calgary. Τα βακτήρια θα αναπτυχθούν όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως η υγρασία και η σωστή θερμοκρασία – συνθήκες που χαρακτηρίζουν πάντοτε τα άπλυτα μπουκάλια νερού.

Ο τηλεοπτικός σταθμός KLTV διενήργησε μια έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν τα επίπεδα των βακτηριδίων σε μπουκάλια νερού που χρησιμοποιήθηκαν επί μία εβδομάδα δίχως να πλυθούν.

Εξετάστηκαν κυρίως τα σημεία πόσης και ο αυχένας των μπουκαλιών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, η ύπαρξη ποικιλίας βακτηρίων, ορισμένα μάλιστα αρκετά επικίνδυνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Wallace, του Κέντρου Υγεία του Πανεπιστημίου του Τέξας. Τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, διάρροια και, ορισμένα, να δημιουργήσουν προβλήματα ισοδύναμα με αυτά μιας τροφικής δηλητηρίασης.

Μετά από όλα αυτά, το μικροφοβιακό σας ένστικτο σας λέει να πετάξετε τώρα κιόλας όλα τα μπουκάλια νερού στο πλυντήριο των πιάτων σας και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ίσχυε μόνο για τα μπουκάλια που είναι σχεδιασμένα για επανειλημμένη χρήση. Τα απλά μπουκάλια νερού, σχεδιασμένα μόνο για μία χρήση, αν τοποθετηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες πλύσης, μπορούν να αποβάλουν χημικά στοιχεία από τα πλαστικά τους τοιχώματα τα οποία έχει αποδειχτεί πως δεν ωφελούν τον οργανισμό.
Φυσικά, δεν λέμε να μην χρησιμοποιείτε ποτέ ξανά ένα μπουκάλι νερού. Άλλωστε, είναι και η πολύτιμη γη μας στη μέση, την οποία πρέπει να φροντίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Αλλά μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά το είδος των μπουκαλιών νερού που χρησιμοποιείτε. Οι ειδικοί συστήνουν για καθημερινή χρήση την αξιοποίηση γυάλινων μπουκαλιών με προστατευτικά πλαίσια, πλαστικα μπουκαλια χωρις δισφαινολη (BPA free), καθώς και ανοξείδωτα μεταλλικά δοχεία.

Αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε πλαστικό μπουκάλι, συστήνεται να αγοράσετε κάποιο κατασκευασμένο από πολυπροπυλένη, το κλασικό λευκό πλαστικό, παντοτε χωρις δισφαινολη (ΒPA free).

Όπως και να έχει, το κυριότερο σημείο που πρέπει να συγκρατήσετε από όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες είναι το εξής: προτού χρησιμοποιήσετε ξανά ένα μπουκάλι νερού, φροντίστε να είναι καθαρό και πλυμένο.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.