Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ασκεί τρομερή πίεση στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας σοβαρά μια από τις πλέον ζωτικές του λειτουργίες – τη βραδινή ξεκούραση. Με τη σειρά της, η έλλειψη ύπνου προκαλεί πλήθος δυσλειτουργιών ή και σοβαρών παθήσεων στον οργανισμό, κάνοντας την καθημερινότητά μας ολοένα και πιο δύσκολη.
Υπάρχουν, όμως, φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει έξι από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους, τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα και να δείτε εξαιρετικά αποτελέσματα!
Παρότι η έκθεση στο φως είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύχτα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς ξεγελά τον εγκέφαλο δίνοντάς του την εντύπωση πως είναι ακόμη μέρα. Αυτό μειώνει την παραγωγή ορμονών όπως η μελατονίνη, που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.
Το επονομαζόμενο μπλε φως, που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα τάμπλετ και τα λάπτοπ, είναι το χειρότερο είδος φωτός από αυτήν την άποψη. Για καλύτερο ύπνο, λοιπόν, μειώστε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση του προσώπου σας σε μπλε φως.
Η καφεΐνη έχει πολυάριθμα οφέλη για τον οργανισμό και καταναλώνεται από το 90% του πληθυσμού. Μία και μόνο δόση, μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση, να χαρίσει ενέργεια και να αυξήσει την αποδοτικότητά μας.
Ωστόσο, όταν καταναλώνεται αργά το απόγευμα, ο καφές ερεθίζει το νευρικό μας σύστημα και δεν αφήνει το σώμα να χαλαρώσει. Ένας καφές, ακόμη και έξι ώρες πριν την κατάκλιση, δεν θα συμβάλλει σε έναν καλό, χορταστικό βραδινό ύπνο.
Το καλύτερο, λοιπόν, θα ήταν να αποφεύγετε τους απογευματινούς καφέδες – ιδιαίτερα μετά τις 4 το απόγευμα. Αν πρέπει, οπωσδήποτε να καταναλώσετε έναν καφέ μετά τις 4, προτιμήστε έναν ντεκαφεϊνέ.
Το σώμα σας διαθέτει έναν μηχανισμό που εναρμονίζεται φυσικά με την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Όταν ξαπλώνετε και σηκώνεστε συγκεκριμένες ώρες, βοηθάτε τον συγκεκριμένο μηχανισμό να λειτουργεί σωστά, προετοιμάζοντας το σώμα σας για ύπνο, ακόμη και μετά από μια ημέρα γεμάτη ένταση.
Αντίθετα, μελέτες έχουν αποδείξει πως το άστατο πρόγραμμα ύπνου διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης, μπερδεύοντας το σώμα, το οποίο δεν γνωρίζει πότε περίπου έρχεται η ώρα του να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.
Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αργά τη νύχτα επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και την παραγωγή των ορμονών σας. Το αλκοόλ αυξάνει ή και προκαλεί συμπτώματα άπνοιας, ροχαλητό ή διακεκομμένο ύπνο. Επηρεάζει, επίσης, την παραγωγή μελατονίνης, που, όπως είδαμε, είναι τόσο σπουδαία για έναν καλό ύπνο.
Το ίδιο αρνητικό μπορεί να είναι και ένα βαρύ γεύμα αργά τη νύχτα, μειώνοντας την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια του ύπνου.
Πολλοί πιστεύουν ότι το υπνοδωμάτιο ως περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει, πέρα από τα έπιπλα και τα χρώματα του υπνοδωματίου, τη θερμοκρασία του, τους θορύβους και το φως που εισέρχονται από έξω.
Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει το αυτονόητο: όσο πιο σκοτεινό και ήσυχο είναι ένα υπνοδωμάτιο, τόσο καλύτερος είναι ο ύπνος του ενοίκου. Κάντε, λοιπόν, ό,τι μπορείτε για να περιορίσετε ή και να εξαλείψετε θορύβους και φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης πριν τον ύπνο, που μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε βαθιά. Το μασάζ, το χαλαρό διάβασμα, ένα ζεστό μπάνιο, ο στοχασμός ή ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές είναι μερικές μόνο από αυτές. Δοκιμάστε τες με τη σειρά και δείτε ποιες έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για σας.
Ο ύπνος είναι ζωτικός όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τη βέλτιστη εργασιακή μας απόδοση και τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Υιοθετώντας έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής – που δεν είναι πια και τόσο δύσκολο – θα είστε σε θέση να απολαμβάνετε τη ζωή σας στο μέγιστο!
Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία
T: +357 22 44 18 28
Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία
T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93
Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)
Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)