Το άγχος είναι ίσως το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε ενήλικας σήμερα – και η αντιμετώπισή του είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι – και μάλιστα φυσικοί – με τους οποίους μπορείτε να θέσετε το άγχος υπό έλεγχο.

Εξετάστε 6 από αυτούς:

 

 1. Πώς να Διαχειρίζεστε τις παράλογες σκέψεις.
  Αν κάνετε τρελές σκέψεις όταν είστε αγχωμένοι, δεν είστε οι μόνοι. Υπερβολικό άγχος και παραλογισμός πάνε χέρι – χέρι, ειδικά όσον αφορά φοβίες και αγωνία για πράγματα που ούτε καν έχουν συμβεί ακόμη. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σας αγχώνει ακόμη περισσότερο. Αφήστε αυτές τις σκέψεις να αποδιπλωθούν στη διάνοιά σας για λίγες στιγμές και μετά θα δείτε πως θα εξαφανιστούν από μόνες τους.
 2. Ανησυχία για θέματα υγείας.
  Το άγχος συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα και παρενέργειες. Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που συχνά μας βασανίζουν είναι η απειλή μιας ανίατης ασθένειας ή ακόμη και του θανάτου. Να θυμάστε πως αν φροντίζετε να τρώτε καλά, να ασκείστε ήπια και να ακολουθείτε την αμέσως επόμενη συμβουλή, το άγχος δεν θα είναι σε θέση να επιβαρύνει την υγεία σας.
 3. Να κοιμάστε καλά.
  Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να κοιμάστε καλά και για αρκετές ώρες όταν είστε αγχωμένοι, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε τρόπο να το πετύχετε αυτό – ίσως με κάποια χαλαρωτική μουσική, κάποιο αρωματικό κερί κτλ., καθώς ο ύπνος είναι το καλύτερο αντίδοτο για το άγχος. Το τσάι ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν Λ Θιανίνη, βαλεριάνα και χαμομήλι είναι εξαιρετικά βοηθήματα για έναν καλό, χορταστικό ύπνο.
 4. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  Αν καταναλώνετε αλκοόλ για να μειώσετε το άγχος σας ή για να χαλαρώσετε, βαδίζετε σε επικίνδυνο μονοπάτι. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί όποια ανακούφιση κι αν φαίνεται πως σας προσφέρει είναι μόνο προσωρινή, ενώ την επόμενη μέρα θα αισθάνεστε μάλλον χειρότερα. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να πίνετε τελείως οινοπνευματώδη ποτά – αλλά σταματήστε να τα χρησιμοποιείτε ως όπλο κατά του άγχους.
 5. Να αποφεύγετε τα «τοξικά» άτομα.
  Είναι απλό: μείνετε όσο το δυνατόν μακριά τους. Να θυμάστε πως ένα «τοξικό» άτομο μπορεί να αλλάξει μόνο αν το θέλει εκείνο· συνεπώς αν έχετε προσπαθήσει να το βοηθήσετε αλλά δεν αλλάζει τίποτα, πολύ απλά κάντε το καλύτερο που μπορείτε για να τους βγάλετε από τη ζωή σας. Να θυμάστε πως έχετε μια ζωή που πρέπει να την απολαύσετε και πως έχετε ένα σωρό δικά σας προβλήματα να διαχειριστείτε. Έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε ποιοι θα αποτελούν τον κοινωνικό σας περίγυρο, είτε πρόκειται για τη δουλειά σας, την προσωπική σας ζωή ή ακόμη και τους συγγενείς σας. Αν διαπιστώσετε πως όντως περιβάλλεστε από αρνητικά, τοξικά άτομα που είναι συνεχώς απαισιόδοξα και κυνικά, δράστε άμεσα – ειδάλλως το πρόβλημα του άγχους σας θα γίνεται ολοένα και χειρότερο. Δεν λέμε να μην είστε συμπονετικοί – κάθε άλλο. Το να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη είναι πολύ ευεργετικό. Αν, όμως, το άλλο άτομο δεν θέλει να βοηθηθεί και απλά του αρέσει να ασχολούνται οι άλλοι μαζί του, τότε είναι καιρός να δείξετε συμπόνια και ενδιαφέρον για τον εαυτό σας.
 6. Αναζητήστε βοήθεια.
  Το σημείο αυτό πρέπει να το υπογραμμίσω. Το να βρείτε ένα ώριμο και λογικό άτομο το οποίο θα σας συμπαρασταθεί και θα σας βοηθήσει στον αγώνα σας κατά του άγχους είναι πολύ σημαντικό. Βρείτε ένα άτομο ισορροπημένο, που να είναι καλός ακροατής και όχι πλήκτης ή επικριτικός. Μόνο προσέξτε να μη γίνετε εσείς το τοξικό άτομο στο ζωή του, γιατί αν χρειαστεί να σας απομακρύνει από κοντά του, τότε το άγχος σας θα γίνει ακόμη πιο έντονο.
  Είμαστε βέβαιοι πως αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα από σας να αντιμετωπίσει τόσο το άγχος, όσο και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στην επαγγελματική ή και στην προσωπική σας ζωή. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να παραμείνει φυλακισμένος σε ένα μπουντρούμι φοβιών και άγχους. Να θυμάστε να σκέφτεστε θετικά και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας. Το υπερβολικό άγχος δεν είναι φυσιολογικό – ούτε κι ανίκητο. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και επιμείνετε ώσπου να τους πετύχετε. Η υγεία και η χαρά σας είναι ορισμένα από τα πολυτιμότερά σας αποκτήματα.

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας