Σχεδόν κάθε εβδομάδα, εμφανίζεται μια νέα υπερ-τροφή ή μια «θαυματουργή» δίαιτα που σαρώνει την τροφική βιομηχανία και κατοχυρώνεται – φυσικά προσωρινά – ως το κλειδί για τη μακροζωία. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες είναι απλά περαστικές μόδες και τίποτε περισσότερο.

 Η αλήθεια είναι η εξής: κανένα είδος τροφής δεν έχει τη δυνατότητα να θωρακίζει το σώμα από κάθε είδους ασθένεια ή πάθηση, ή να παράσχει στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα είδη διατροφής που μπορούν να το κάνουν αυτό. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η Μεσογειακή δίαιτα, που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ψάρια, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και να συμβάλλει στη μακροζωία.

Η μεσογειακή δίαιτα και η δομή του εγκεφάλου

Η συγκεκριμένη μελέτη, που διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, καταδεικνύει πως η κατανάλωση πολλών ψαριών, όσπριων, λαχανικών και ελαιόλαδου, και η περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος, βοηθά πολύ στη διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 674 άτομα που κατά μέσο όρο είχαν ηλικία 80 ετών, που δεν έπασχαν από άνοια και ζούσαν στο Μανχάταν. Ο συνολικός όγκος εγκεφαλικού ιστού σε άτομα που είχαν ακολουθήσει τις αρχές της Μεσογειακής Δίαιτας ήταν, κατά μέσο όρο, 13,11 mls μεγαλύτεροι από εκείνους που δεν το έκαναν αυτό. Ο όγκος της επονομαζόμενης φαιάς ουσίας ήταν 5 mls μεγαλύτερος, και η λευκή τους ουσία 6, 4 mls μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνους που δεν ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κύρια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες αντιστοιχεί σε 5 χρόνια γήρανσης.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι συναρπαστικά, καθώς μας δείχνουν έναν πιθανό δρόμο μέσω του οποίου μπορούμε να αποτρέψουμε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και τις συνέπειες της διαδικασίας της γήρανσης στον εγκεφαλικό ιστό, ακολουθώντας απλά ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.
Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, σιτηρά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, καθώς και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ψάρια. Όσοι την ακολουθούν μπορούν, επίσης, να απολαμβάνουν το ελαιόλαδο καθώς και ισορροπημένες ποσότητες κρασιού.
Η κατανάλωση περισσότερων ψαριών και λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλό μας από τον εκφυλισμό και να επιβραδύνουν τη γήρανσή τους για 4 με 5 χρόνια.

8 πεντανόστιμες (και υγιεινές) Τροφές της μεσογειακής δίαιτας για καλά γηρατειά

Φυσικά η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει πως ένα άτομο που ακολουθεί τη Μεσογειακή Δίαιτα δεν υπάρχει πιθανότητα να πάθει άνοια. Καταδεικνύει, ωστόσο, πως υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της συγκεκριμένης δίαιτας και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης της εν λόγω πάθησης. Παράλληλα, όσοι ακολουθούν Μεσογειακή δίαιτα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κι άλλων παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, ή η παχυσαρκία.

Ακολουθούν ορισμένες τροφές που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή Δίαιτα και είναι γευστικότατες και εξαιρετικά θρεπτικές:

  • Ρεβίθια: τα ρεβίθια περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ και ασβέστιο – ειδικά όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση με σιτηρά, άμυλο και φασόλια. Είναι πλούσια σε διαλυτές και μη διαλυτές ίνες και φυτοστερόλες οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης, ενώ οι ίνες προστατεύουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου στο κόλον.
  • Μπρόκολα: τα μπρόκολα περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, καροτενοϊδή και αντικαρκινικές ινδόλες.
  • Μελιτζάνες: η μελιτζάνα περιέχει κάλιο, φυτικές ίνες και χλωρογενικό οξύ, μια ουσία που υπάρχει το φλοιό της μελιτζάνας και έχει αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Κουσκούς: τα σιτηρά, όπως το κουσκούς, αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Δίαιτας. Τα σιτηρά ολικής άλεσης χωνεύονται πιο αργά και αυξάνουν πιο ήπια τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Μια δίαιτα πλούσια σε σιτηρά ολικής άλεσης μπορεί να σας προστατέψει ενάντια στο διαβήτη, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και σε άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.
  • Ελαιόλαδο: το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Πολλοί πιστεύουν πως σχετίζεται άμεσα με τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.
  • Φουντούκια: τα φουντούκια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο.
  • Ντομάτες: οι τομάτες είναι μια πλούσια πηγή λυκοπίνης, ενός αντιοξειδωτικού που θεωρείται πως προστατεύει την καρδιά από διάφορες παθήσεις.
  • Πιπεριές: οι πιπεριές είναι σπουδαίες πηγές βιταμίνης A, βιταμίνης C, φολικού οξέως, φυτικών ινών, βήτα καροτίνης και βιταμίνης K.

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: [email protected]

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας