Ελάχιστοι σήμερα θα αρνούνταν πως η τακτική κατανάλωση νερού με λεμόνι ωφελεί το σώμα, αλλά οι αποδείξεις που υποστηρίζουν αυτή την άποψη είναι συχνά ανεπίσημου χαρακτήρα, από αυτές που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα ή αραδιάζονται σε διάφορα ελάχιστα τεκμηριωμένα άρθρα στο διαδίκτυο. Αρχή φόρμας

Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον λίγες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά όχι ανύπαρκτες. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν ρίξει φως στα οφέλη της κατανάλωσης χυμού λεμονιού και νερού ξεχωριστά. Συνδυάζοντας τα συμπεράσματά τους, μπορούμε να μάθουμε πολλά και προπάντων αξιόπιστα στοιχεία για τα οφέλη της κατανάλωσης νερού με λεμόνι.

Ας δούμε επτά από αυτά.

 

  1. Προάγει την Ενυδάτωση

Σύμφωνα με μια Έκθεση της Επιτροπής Τροφίμων και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών, μια γυναίκα χρειάζεται να καταναλώνει τουλάχιστον 2,7 λίτρα νερό ημερησίως, κι οι άντρες 3,7 λίτρα. Σε αυτήν την ποσότητα περιλαμβάνεται και το νερό που λαμβάνεται μέσω στερεών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δεν χωρά αμφιβολία πως το νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για σωστή ενυδάτωση, αλλά ορισμένα άτομα δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα την ουδέτερη γεύση του. Με την προσθήκη λεμονιού αποκτά μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση, καθώς και άρωμα, κάνοντας την κατανάλωσή του πιο ελκυστική και συχνή.

 

  1. Είναι Καλή Πηγή Βιταμίνης C

Τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Πιθανότατα, επίσης, έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος σε πολλούς ανθρώπους, παρότι τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα. Αντίθετα, γνωρίζουμε αρκετά καλά πως η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού, καθώς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Παρότι το λεμόνι δεν είναι το εσπεριδοειδές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι αρκετά πλούσια σε αυτό το πολύτιμο στοιχείο, με 18, 6 mg βιταμίνης C ανά φρούτο. Να σημειωθεί πως η συστηνόμενη ημερήσια ποσότητα είναι από 65 ως 90 mg.

 

  1. Συμβάλλει στην Απώλεια Βάρους

Έρευνες έχουν καταδείξει πως συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στα λεμόνια συνέβαλαν σημαντικά στην απώλεια βάρους σε ποντίκια. Στις μελέτες αυτές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες καταπολέμησαν επίσης τις αρνητικές συνέπειες των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενίσχυσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη, που αποτελούν τους δύο σημαντικότερους παράγοντες στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.  

Παρότι δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί κλινικά τα ίδια αποτελέσματα σε ανθρώπους, υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις πως το λεμόνι συμβάλλει στο αδυνάτισμα, δίχως να είναι απολύτως ξεκάθαρο το γιατί.

 

  1. Βελτιώνει την Όψη του Δέρματός σας

Η βιταμίνη C που υπάρχει στα λεμόνια συμβάλλει στη αντιμετώπιση των δερματικών ρυτιδώσεων, της ξηροδερμίας λόγω γήρανσης και της βλάβης που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν είναι επαρκώς σαφές το πώς ακριβώς συμβάλλει το λεμόνι σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένο. Εξάλλου, μια μελέτη του 2016 κατέδειξε πως η κατανάλωση ροφήματος με λεμόνι μείωσε τις δερματικές ρυτίδες στα ποντίκια.

 

  1. Βοηθά στην Καλή Πέψη

Ορισμένα άτομα πίνουν νερό με λεμόνι κάθε πρωί για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, και μάλιστα σε χλιαρή ή και ζεστή θερμοκρασία. Φαίνεται πως η συνήθεια αυτή όντως διευκολύνει την πέψη και αποτρέπει τη συσσωμάτωση τοξινών σε συγκεκριμένα σημεία του πεπτικού σωλήνα.

 

  1. Χαρίζει Φρεσκάδα στην Αναπνοή

Έχετε τρίψει ποτέ λεμόνι στα χέρια σας για να τα απαλλάξετε από κάποια έντονη μυρωδιά, όπως αυτή του σκόρδου; Το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και για την στοματική σας κοιλότητα, ιδιαίτερα αν έχετε καταναλώσει προηγουμένως τροφές όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το ψάρι.  

Αν κάνετε συνήθειά σας να καταναλώνετε ένα ποτήρι λεμόνι με νερό μετά από κάθε γεύμα, μπορείτε να βελτιώσετε πολύ τη φρεσκάδα της αναπνοής σας. Το λεμόνι, καθώς φαίνεται, προκαλεί την έκκριση σάλιου, ενώ το νερό αποτρέπει την ξηροστομία και την συσσώρευση βακτηρίων, που συχνά ευθύνονται για την κακή αναπνοή.

 

  1. Αποτρέπει τον Σχηματισμό Πέτρας στα Νεφρά

Τα οξέα που υπάρχουν στη σάρκα του λεμονιού αποτρέπουν τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Η κιτράτη, ένα στοιχείο αυτών των οξέων, κάνει, κατά παράδοξο τρόπο, τα ανθρώπινα ούρα λιγότερο όξινα και διασπά τις όποιες συσσωματώσεις ενυπάρχουν στα υγρά που τα σχηματίζουν. Εννοείται πως ο συνδυασμός νερού και λεμονιού είναι ό,τι καλύτερο για την καλή λειτουργία των νεφρών.

 

Μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: για να εξασφαλίσετε όλα αυτά τα οφέλη για το σώμα σας στον μέγιστο βαθμό, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε νερό εξαιρετικής ποιότητας, στην κατάλληλη κάθε φορά θερμοκρασία.

Η νέα, προηγμένη Μηχανή Νερού της Strauss σας προσφέρει κρυστάλλινο νερό στη θερμοκρασία που το προτιμάτε, με το πάτημα ενός κουμπιού!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας

StrausPopUpBanner