Περίπου το 60 % του σώματός μας αποτελείται από νερό. Μπορούμε να ζήσουμε αρκετές εβδομάδες χωρίς φαγητό, αλλά χωρίς νερό είναι ζήτημα αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε περισσότερο από 3 μέρες.

Το γεγονός αυτό δεν είναι άξιο απορίας, καθώς πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας βασίζονται στο νερό. Το νερό διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, αποβάλει τις τοξίνες και τις περιττές ουσίες, βοηθά στην πέψη και στο μεταβολισμό των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων. Το νερό «λιπαίνει» τις αρθρώσεις και βοηθά στην οξυγόνωση του σώματος.

Γνωρίζατε ότι τόσο το κρύο όσο και το ζεστό νερό έχει τα δικά του, ξεχωριστά πλεονεκτήματα για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Η κατανάλωση νερού είναι πάντοτε ωφέλιμη, αλλά λίγοι γνωρίζουν πως η θερμοκρασία του νερού που πίνουμε παίζει ρόλο στο πώς ακριβώς θα ωφελήσει τον οργανισμό. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και δείτε πώς ωφελεί τον οργανισμό σας το κρύο και το θερμό νερό.

Πώς μας ωφελεί η κατανάλωση κρύου νερού

Το νερό είναι πιο αναζωογονητικό όταν είναι παγωμένο – αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το κρύο νερό όταν διψούν, ειδικά το καλοκαίρι ή αφότου ολοκληρώσουν μια πολύ έντονη σωματική άσκηση. Το κρύο νερό έχει, ωστόσο, και μερικά ακόμη πιο ιδιαίτερα οφέλη:

 • Σας βοηθά να καίτε περισσότερες θερμίδες. Μόλις το κρύο νερό εισέρχεται στο σώμα σας, ο οργανισμός σας ξεκινά αμέσως μια διαδικασία κατά την οποία προσπαθεί να επαναφέρει το νερό στη φυσιολογική του θερμοκρασία. Παράγοντας περισσότερη θερμότητα, ο ρυθμός του μεταβολισμού επιταχύνεται και καίγονται πολύ περισσότερες θερμίδες. Φυσικά ο αριθμός αυτών των θερμίδων είναι μικρός, αλλά για κάποιον που κάνει δίαιτα και προσπαθεί να χάσει βάρος, ακόμη κι αυτό το λίγο είναι σημαντικό.
 • Το κρύο νερό μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος. Το κρύο νερό προστατεύει το σώμα σας από την υπερθέρμανση, ειδικά όταν γυμνάζεστε ή όταν βρίσκεστε σε πολλά θερμά κλίματα. Η υπερθέρμανση του οργανισμού πιέζει την καρδιά καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται. Η κατανάλωση κρύου νερού με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να αποτρέψει την αφυδάτωση που ίσως προέρχεται από την υπερβολική εφίδρωση.
 • Το κρύο νερό σας βοηθά να ξυπνήσετε και να είστε έτοιμοι για δράση πολύ πιο γρήγορα, αυξάνοντας τους καρδιακούς σας παλμούς και την έκκριση αδρεναλίνης.
 • Βελτιώνει τη διάθεση. Σύμφωνα με ειδικούς, κρύα γεύματα, όπως το παγωτό, επηρεάζει έντονα μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διάθεση.

Συνεπώς, όποτε θέλετε να πετύχετε κάτι από όλα αυτά, προτιμήστε το κρύο νερό!

Η κατανάλωση ζεστού νερού
Γενικά θεωρείται πως το θερμό νερό βοηθάει στην πέψη, μειώνει τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και ενισχύει την αποθεραπεία των ιστών. Μπορεί, ωστόσο, να μας προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη:

 • Το ζεστό νερό αποδεδειγμένα ανακουφίζει από σωματικούς πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος: π. χ. πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι και γενικά στην κοιλιακή χώρα. Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό θα είστε σε θέση να αποφύγετε τη χρήση φαρμάκων και ίσως απαλλαχτείτε από τα παυσίπονα.
 • Το ζεστό νερό χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα.
 • Η κατανάλωση ζεστού νερού θεωρείται πως επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων.
 • Απομακρύνει πιο εύκολα τις τοξίνες και το δέρμα δείχνει και είναι υγιέστερο και πιο λαμπερό.
 • Συμβάλλει στην καλύτερη παραγωγή δομικών πρωτεϊνών, όπως κολλαγόνου και ελαστίνης, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των ρυτίδων, ή έστω στη μείωσή τους.
 • Το ζεστό νερό βοηθάει πολύ στην ομαλή λειτουργία των εντέρων, καθώς οι τροφές διασπώνται ευκολότερα και κινούνται ταχύτερα και απρόσκοπτα διαμέσου του πεπτικού σωλήνα. Έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα, τα αέρια στο στομάχι και οι κράμπες στην κοιλιακή χώρα.
 • Το νερό σε υψηλή θερμοκρασία συμβάλλει στην καλύτερη πέψη των τροφών. Αντίθετα, ορισμένοι ισχυρίζονται πως το κρύο νερό μετά το γεύμα ίσως καθιστά τα λίπη πιο δύσπεπτα.
 • Πότε, λοιπόν, πρέπει να πίνετε ζεστό νερό; Φυσικά όποτε θέλετε να πετύχετε κάτι από τα παραπάνω. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ίσως είναι καλύτερο να πίνουμε ζεστό νερό το πρωί, λίγο αφότου σηκωθείτε από το κρεβάτι σας.

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας

StrausPopUpBanner