Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά για την κατανάλωση νερού που δεν είναι ευρέως γνωστά, παρά τη σημασία που έχει το νερό για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου σώματος.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η ελλιπής κατανάλωση νερού;

Αναλογιστείτε το εξής: περισσότερο από το 70% των ιστών του σώματός σας αποτελούνται από νερό, κι όμως, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το αποθηκεύσει αυτούσιο σε κάποια ποσότητα ή κοιλότητα μέσα στο σώμα, όπως κάνουν άλλοι οργανισμοί. Επίσης, η κατανάλωση όλης τη συστηνόμενης ημερήσιας ποσότητας νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δεν ενυδατώνει σωστά το σώμα, επιβαρύνει τα νεφρά και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πέψη.

Αν για παράδειγμα, δεν πίνετε νερό όλη μέρα, και πιείτε δύο λίτρα μαζεμένα πριν κοιμηθείτε, μάλλον ζημιά κάνετε στο σώμα σας, παρά καλό.

Inner

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν δεν καταναλώνουμε συνεχώς νερό, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σε μικρές ποσότητες, αφυδατώνουμε συστηματικά το σώμα μας.  

Η αφυδάτωση, από την άλλη, είναι πραγματικό σοκ για τον οργανισμό. Ρίξτε μια ματιά στις έξι σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την υγεία μας:

  1. Επηρεάζει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και τη μνήμη.
  2. Επηρεάζει δυσμενώς τον συντονισμό των άνω άκρων και της όρασης – γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για έναν οδηγό, ειδικά τη νύχτα.
  3. Μειώνει δραστικά την επαγρύπνηση και αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ακόμη και μετά από οχτάωρο ύπνο!
  4. Προκαλεί διανοητική σύγχυση ή και πονοκεφάλους.
  5. Προκαλεί νευρικότητα, ευερεθιστότητα και οξυθυμία ή και επιθετικότητα.
  6. Στερεί τη διάθεση για εργασία και δημιουργικότητα.

Παρότι ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης, είναι προφανές πως η ανεπαρκής κατανάλωση νερού δεν είναι αστείο. Η αρνητική της επίδραση είναι σοβαρή και μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την απόδοση ενός εργαζομένου ή μαθητή, αλλά και τη σωματική του ακεραιότητα, συμβάλλοντας σε ατυχήματα.

Σύμφωνα με μια έρευνα, αν το σώμα απωλέσει μόλις 1% του νερού που απαιτεί η λειτουργία του, αυτομάτως μειώνεται 10% η λειτουργία της μνήμης, της διανοητικής συγκέντρωσης και της ταχύτητας απόκρισης. Σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για έναν επαγγελματία, έναν υπάλληλο, έναν αθλητή, ή έναν σπουδαστή.

Η κατανάλωση ενός και μόνο ποτηριού νερού αυτομάτως επαναδραστηριοποιεί το σώμα και τη διάνοια. Ποιος από μας δεν το έχει νιώσει; Πράγματι, σε δευτερόλεπτα, ένα ποτήρι νερό χαρίζει στο σώμα τόση αναζωογόνηση, ώστε ακόμη κι αν δεν έχουμε ξεδιψάσει πλήρως, μπορούμε να ριχτούμε ξανά στην εργασία μας με ανανεωμένες δυνάμεις.

Συμπέρασμα; Ας κάνουμε όλοι την τακτική κατανάλωση νερού, είτε διψάμε, είτε όχι, καθημερινή μας συνήθεια.

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας

StrausPopUpBanner