Σύμφωνα με ερευνητές, η κατανάλωση νερού μπορεί να «απελευθερώσει» τμήματα του εγκεφάλου, βοηθώντας τον να λειτουργήσει ταχύτερα.
Αν ψάχνετε αγωνιωδώς την απάντηση σε ένα πρόβλημα, ίσως αυτό που χρειάζεστε είναι απλά ένα ποτήρι νερό!

Σύμφωνα με έρευνα, το νερό μπορεί να κάνει το μυαλό σας πιο κοφτερό.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε ένα άτομο που αισθάνεται ότι διψάει.

Το Πανεπιστήμιου του East London διεξήγαγε μια έρευνα σχετική με το θέμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν το σώμα έχει ξεδιψάσει, ο εγκέφαλος μπορεί να επικεντρωθεί ευκολότερα στο ζήτημα που τον απασχολεί.

Η έρευνα περιλάμβανε 34 συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, που ολοκλήρωσαν μια σειρά εργασιών νοητικής φύσης δύο φορές – στη μία περίπτωση μετά την κατανάλωση μιας μπάρας δημητριακών και στη δεύτερη μετά την κατανάλωσης των δημητριακών με τη συνοδεία όμως ενός ποτηριού νερού. Κανείς δεν είχε φάει ή πιει τίποτε το προηγούμενο βράδυ και όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πόσο διψασμένοι ένιωθαν το επόμενο πρωί. Αυτοί που δήλωσαν πως δεν διψούσαν ήταν το ίδιο γρήγοροι και στις δύο διαδικασίες.

Αυτοί όμως που ένιωθαν δίψα, ενήργησαν ταχύτερα μετά από την κατανάλωση νερού, σε ποσοστό 14%, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Frontiers in Human Neuroscience. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νερό βοήθησε απελευθερώνοντας τμήματα του εγκεφάλου που ήταν απασχολημένα με την ενημέρωση του οργανισμού ότι το σώμα χρειάζεται νερό! Με άλλα λόγια, το τμήμα του εγκεφάλου που ασχολούταν με τη διάδοση του μηνύματος «διψάω, χρειάζομαι νερό!» μπορούσε πλέον, μετά την κατανάλωση νερού, να ασχοληθεί με άλλα νοητικά προβλήματα.

Η ερευνήτρια Caroline Edmonds δήλωσε: «καλό θα σας κάνει να πιείτε ένα ποτήρι νερό όταν εργάζεστε σκληρά». Εξίσου καλό θα ήταν, κατά τα λεγόμενά της, ένα ποτήρι τσάι ή καφέ. Η Δρ. Edmonds είχε καταδείξει σε παλαιότερη έρευνά της ότι παιδιά που πίνουν νερό προτού γράψουν κάποιο διαγώνισμα βελτιώνουν τις επιδόσεις τους κατά 1/3.

Το νερό φυσικά δεν κάνει θαύματα. Σε άλλο πείραμα της Edmonds, οι συμμετέχοντες που ήπιαν νερό είχαν χειρότερες επιδόσεις σε ένα κάπως πιο περίπλοκο διανοητικό τεστ, για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η διάνοια θέλει... το νερό της για να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει πως η στέρηση νερού επηρεάζει δυσμενώς τη φαιά ουσία, που σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία της σκέψης.

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους εφήβων μετά από ποδηλασία 11/2 ώρας. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ήταν βαριά ντυμένοι, με αποτέλεσμα να ιδρώνουν περισσότερο, ενώ άλλοι πολύ πιο ελαφριά. Η πρώτη ομάδα απέβαλε κατ' άτομο περίπου 1 λίτρο, με τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων να επηρεάζονται δυσμενώς. Σύμφωνα με την έρευνα, 90 λεπτά εφίδρωσης συρρικνώνουν το εγκέφαλο όσο 1 έτος γήρανσης. Ωστόσο, μετά από 1 – 2 ποτηράκια νερό, επανέρχεται αμέσως στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας

StrausPopUpBanner