Πολλοί από σας πιθανότατα ήδη γνωρίζετε ότι το 80% της μάζας του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, ενώ καθημερινά χάνουμε περίπου 1 λίτρο υγρών που πρέπει να αναπληρώνεται. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, το σώμα μας αρχίζει να αφυδατώνεται.

Η αφυδάτωση είναι αρκετά επικίνδυνη για τον οργανισμό μας, επηρεάζοντας ταυτόχρονα πολλά όργανα και λειτουργίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε ορισμένα μόνο από τα συμπτώματά της τα οποία συχνά αποδίδουμε σε άλλους παθολογικούς παράγοντες: την κούραση και την έλλειψη συγκέντρωσης. Αν νιώθετε το τελευταίο διάστημα εξαντλημένοι και υποφέρετε από πονοκεφάλους, μήπως το πρόβλημα (και η λύση του) είναι πιο απλή από όσο νομίζετε;

γραφείο και ενυδάτωση

Αφυδάτωση: ένα Σοκ για τον Οργανισμό

Η αφυδάτωση είναι ένα μικρό σοκ για τον οργανισμό. Σκεφτείτε ένα παράδειγμα: πώς θα αισθανόσασταν αν βρισκόσασταν σε ένα δωμάτιο ερμητικά κλειστό, όπου κάθε σας ανάσα θα λιγόστευε το διαθέσιμο οξυγόνο; Δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο, έτσι δεν είναι;

Το σώμα σας παθαίνει κάτι παρόμοιο όταν αφυδατώνεται.

Αφυδάτωση προκαλείται όταν χάνονται περίπου 500ml με 2 λίτρα υγρών δίχως να αναπληρώνονται. Ο οργανισμός «παρατηρεί» ότι λαμβάνει λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά – και αντιδρά με διάφορους τρόπους, προσπαθώντας να μειώσει την αποβολή υγρών. Η αντίδρασή του αυτή επηρεάζει τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων και προκαλεί διάφορα συμπτώματα. Ο πονοκέφαλος, η εξάντληση και η απώλεια συγκέντρωσης είναι μερικά από αυτά.

έλλειψη συγκέντρωσης

Η Επίδραση της Αφυδάτωσης στη Διάθεση και τη Συμπεριφορά

Η αρνητική επίδραση της αφυδάτωσης στη γνωστική λειτουργία δεν είναι απλά μια υπόθεση: έχει τεκμηριωθεί από πολλές σχετικές μελέτες. Μία μάλιστα από αυτές δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 26 άνδρες, οι οποίοι πέρασαν από τρεις δοκιμές, στις οποίες οι συμμετέχοντες ασκούνταν (γρήγορο βάδισμα) για 40 περίπου λεπτά σε ζεστό (28°C)  περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν στη συνέχεια ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο μπορούσαν να περιγράψουν πως ένιωθαν και οποιαδήποτε συμπτώματα ίσως παρατηρούσαν στο σώμα τους.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα: όσα άτομα είχαν αφυδατωθεί είχαν ξεκάθαρες ενδείξεις μειωμένης νοητικής απόδοσης, κάνοντας πολύ περισσότερα λάθη κατά τη διάρκεια οπτικών εργασιών. Παρατηρήθηκε, επίσης, αυξημένη κόπωση και ένταση ακόμη και σε περιπτώσεις ήπιας αφυδάτωση κατά τη διάρκεια των δοκιμών.  

Συμπέρασμα; Η ήπια αφυδάτωση σε άνδρες προκάλεσε δυσμενείς μεταβολές στη διανοητική εγρήγορση και τη μνήμη, αυξημένο άγχος και αίσθημα εξάντλησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και μια σχετικά μικρή μείωση στη γνωστική απόδοση και εγρήγορση είναι αρκετή για να επηρεάσει δυσμενώς την απόδοσή μας στην εργασία, καθώς και σε άλλες σημαντικές δραστηριότητες, όπως ο χειρισμός εργαλείων και μηχανημάτων, ή η οδήγηση. Επίσης, ειδικά σε πιο νευρικά ή ευαίσθητα άτομα, λίγο μόνο αυξημένο στρες και ένταση είναι αρκετό για να επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τις κοινωνικές τους δεξιότητες – τόσο στην προσωπική τους ζωή, όσο και επαγγελματικά.

παιδιά και συγκέντρωση

Η Λύση;

Το «καλό» με την αφυδάτωση και τις επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού είναι πως αντιμετωπίζεται εύκολα: το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε άφθονο νερό υψηλής ποιότητας – περίπου 2 λίτρα την ημέρα είναι αρκετά. Την ποσότητα αυτή μπορείτε να την λαμβάνετε είτε πίνοντας σκέτο νερό, είτε μέσω ροφημάτων και τροφών πλούσιων σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ακριβώς επειδή η ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα είναι μεγάλη, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το νερό που καταναλώνετε είναι πεντακάθαρο και αγνό.

Η Strauss σας εξασφαλίζει την ενυδάτωση και την ευεξία που σας αξίζει!

Οι έξυπνες συσκευές φιλτραρίσματος νερού της Strauss σας παρέχουν άμεσα, κρυστάλλινο, τριπλά-φιλτραρισμένο νερό στην ιδανική για σας θερμοκρασία (κρύο/χλιαρό/ζεστό/καυτό) με το πάτημα ενός κουμπιού!

Αφαιρώντας το 99% του χλωρίου, οποιαδήποτε ξένα σώματα και δυσάρεστες οσμές, και εξοντώνοντας  παθογόνα βακτηρίδια και ιούς με την πρωτοποριακή τεχνολογία με λαμπτήρα UV, η συσκευή Strauss σας προσφέρει νερό στην πιο αγνή του μορφή, με όλα τα πολύτιμα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία.

Επικοινωνήστε με την έμπειρη ομάδα της Strauss Water Cyprus και ανακαλύψτε ποια συσκευή ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Βοηθεια & Υποστηριξη

Επικοινωνηστε μαζι μας

Κατάστημα
Κορνηλίου, 4 Στρόβολος 2028, Λευκωσία

T: +357 22 44 18 28

Γραφείο
Ταχ. Θυρίδα 16216, 2087 Ακρόπολη, Λευκωσία

T: +357 22 87 95 25
F: +357 22 87 95 93

E: aykhome@cytanet.com.cy

ωρες Λειτουργίας

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση και Τεχνική Υποστήριξη:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ώρες λειτουργίας καταστήματος:
08:00 – 17:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
09:30 – 13:30 (Σάββατο)

Ακολουθήστε μας